Seminar Pemantapan Akidah Diteruskan Dengan Tajuk Diubah - Semasa | mStar

Seminar Pemantapan Akidah Diteruskan Dengan Tajuk Diubah

JOHOR BAHARU: Seminar mengenai ancaman murtad anjuran Jabatan Mufti Johor dengan kerjasama Jabatan Pelajaran Negeri Johor dijadual berlangsung Sabtu ini tetap diteruskan dengan tajuknya diubah.

Anggota Exco Pelajaran negeri, Datuk Maulizan Bujang berkata tajuk seminar sehari itu diubah kepada 'Liberalisme, Pluralisme dan Gejala Murtad: Apa Peranan Guru Di Dalam Mempertahankan Akidah' yang dijangka dihadiri kira-kira 300 guru agama seluruh Johor.

"Seminar bertujuan memantapkan akidah umat Islam dan ia tidak perlu dipolitikkan mana-mana pihak dengan dakwaan bahawa ia (seminar) merupakan suatu ancaman kepada agama lain," katanya kepada Bernama ketika dihubungi, pada Khamis.

Maulizan berkata dakwaan yang dibuat oleh ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim itu sesuatu yang tidak perlu dan menggambarkan pemikiran sempit beliau (Anwar).

Sementara itu, seorang pegawai Jabatan Mufti Johor berkata tajuk baru seminar itu tidak akan menjuruskan kepada mana-mana pihak atau agama tertentu.

"Aktiviti Liberalisme dan Pluralisme juga boleh membawa umat Islam ke arah murtad," katanya dan menambah bahawa walaupun tajuk seminar diubah atas sebab-sebab teknikal, kandungan perbincangan tetap sama.

"Seminar merupakan sebahagian daripada hak umat Islam untuk mempertahankan akidah penganutnya daripada sebarang tindakan yang boleh membawa kepada murtad. Ia adalah tanggungjawab kita," katanya.

Beliau berharap guru agama yang terlibat dengan seminar itu akan dapat membimbing murid mereka di sekolah menjauhkan diri daripada kegiatan yang boleh membawa kepada murtad. -BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut