Najib Gesa Lebih Ramai Rakyat Malaysia Melabur Di Myanmar - Semasa | mStar

Najib Gesa Lebih Ramai Rakyat Malaysia Melabur Di Myanmar

NAYPYITAW (Myanmar): Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada Khamis meminta masyarakat Malaysia di Myanmar, yang kebanyakannya ahli perniagaan, membantu membawa masuk lebih ramai rakyat Malaysia ke negara ini, yang dijangka akan berkembang sebaik sahaja sekatan ke atasnya ditarik balik.

Sebagai perintis perniagaan Malaysia di Myanmar, Najib berkata pengalaman dan usaha mereka amat berguna bagi meletakkan Malaysia dalam kedudukan yang strategik untuk merebut peluang di negara ini.

"Anda semua di sini adalah perintis, saya harap anda semua bersedia dan membuka pintu kepada lebih ramai masyarakat perniagaan Malaysia datang ke sini.

"Kita perlu meletakkan diri kita bahawa kita dalam kedudukan yang strategik untuk mengambil peluang dalam negara ini yang sedang dalam perjalanan ke arah liberalisasi, pembaharuan, progresif dan demokrasi," katanya semasa berucap di hadapan masyarakat Malaysia di Myanmar di sini sempena lawatan rasmi dua hari beliau ke Myanmar, yang berakhir pada Khamis.

Najib berkata beliau dapat merasai keikhlasan Presiden Myanmar U Thein Sein untuk mengambil perjalanan itu, yang mana disifatkannya (Presiden) sebagai "yang tidak boleh dipulihkan".

Sambil berharap bahawa rakyat Malaysia dapat memberi respons kepada perkembangan itu dengan cara yang positif, Najib berkata sementara kerajaan hanya dapat bertindak sebagai pemangkin dan menyediakan sokongan tetapi "pada akhirnya, anda perlu merebut peluang-peluang itu".

Pada majlis itu, Najib juga mengumumkan penubuhan pejabat Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (Matrade) di Myanmar pertengahan tahun ini bagi memudahkan usaha perniagaan Malaysia.

Najib berkata apabila beliau memberitahu Thein Sein supaya memperluaskan perdagangan dua hala, pemimpin Myanmar itu bersedia dan mahu lebih ramai rakyat Malaysia melabur di negara ini.

"Pada dasarnya, mereka sedang melihat bagaimana Malaysia boleh melabur dan memberi nilai tambah kepada produk mereka," katanya sambil menambah bahawa peluang-peluang pelaburan yang ada adalah dalam bidang pembuatan, perladangan, sektor perkhidmatan, minyak dan gas.

"Selain itu, Myanmar, yang disifatkan sebagai "flavour of the year", mempunyai sumber yang diperkukuhkan dengan rakyatnya yang rajin dan sedia untuk bekerja kuat. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Nasib Pelakon Tambahan, Demi RM50

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain