Wanita Mesti Beri Sokongan Kepada Wanita Lain: Shahrizat - Semasa | mStar

Wanita Mesti Beri Sokongan Kepada Wanita Lain: Shahrizat

PUTRAJAYA: Wanita perlu berani memberi peluang dan sokongan kepada wanita lain untuk memastikan kaum itu mampu mara ke hadapan terutamanya dalam arena politik, kata Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Beliau berkata tidak kira sama ada wanita itu terbabit dalam politik atau tidak semua wanita mempunyai peranan masing-masing.

"Jika wanita mahu mara ke hadapan di zaman sekarang, kita sendiri mesti memberi sokongan kepada wanita lain untuk memastikan lebih ramai golongan itu berada di tempat membuat keputusan terutamanya dalam politik," katanya kepada pemberita di sini, Sabtu.

Terdahulu, Shahrizat yang juga Ketua Pergerakan Wanita Umno, melancarkan empat buah buku berkaitan perjuangan wanita dalam politik iaitu Wanita dan Politik; Perjuangan Politik Wanita Malaysia; Mengangkat Martabat Wanita, Keluarga dan Masyarakat; dan Wanita Malaysia Membela Maruah.

Penghasilan buku-buku itu untuk memberi penghormatan kepada tokoh-tokoh wanita terdahulu yang telah memperjuangkan suara wanita Malaysia di persada politik negara.

Shahrizat berkata jangan salahkan kaum lelaki konon tidak memberi peluang, sedangkan pimpinan sekarang sudah menyediakan ruang yang cukup luas untuk lebih ramai wanita terbabit dalam politik.

"Wanita mesti tanya diri sendiri, kenapa kita sendiri tidak beri peluang dan tempat yang lebih banyak kepada kaum hawa untuk membuat keputusan dalam politik dan bukannya menuding jari kepada pihak lain," katanya.

Beliau berkata ramai wanita masih terikat dengan pandangan lama (stereotaip) iaitu adalah lebih baik beri peluang kepada kaum lelaki, sehingga menyebabkan hilang keyakinan diri untuk berada di tempat membuat keputusan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

Artikel Lain