329,936 Pati Diputihkan Di Bawah Program 6P - Semasa | mStar

329,936 Pati Diputihkan Di Bawah Program 6P

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) berjaya memutihkan 329,936 pendatang asing tanpa izin (PATI) untuk bekerja dengan 59,990 majikan di bawah proses pemutihan Pekerja dan Pendatang Asing Tanpa Izin (6P), sehingga kini.

Ketua Setiausaha KDN, Tan Sri Mahmood Adam berkata, PATI yang diputihkan telah bekerja dengan majikan daripada pelbagai sektor seperti perkilangan, perkhidmatan, pembinaan, perladangan dan pertanian.

Beliau berkata, proses pemutihan program 6P yang bermula pada 10 Oktober tahun lalu akan berakhir pada 10 April ini.

"Seramai 115,721 PATI telah diampunkan dan memilih untuk pulang ke negara masing-masing dengan Indonesia seramai 73,598 orang; India (9,034); Nepal (7,254); Myanmar (6,342); Kemboja (4,337); Bangladesh (4,289); Vietnam (2,498); Pakistan (2,450); Filipina (1,945); Sri Lanka (1,481); China (1,168); dan lain-lain negara (1,325)," katanya dalam kenyataan di sini, Jumaat.

Daripada jumlah tersebut, seramai 85,818 PATI memilih jalan udara, 29,405 memilih jalan laut dan selebihnya menggunakan jalan darat.

Mahmood berkata, pusat setempat program 6P yang dibuka di Cameron Highlands pada 5 Mac lepas atas permintaan pengusaha-pengusaha kebun sayur berakhir Jumaat.

"Selepas tiga minggu beroperasi, pusat setempat Cameron Highlands telah memproses sebanyak 1,793 PATI yang melibatkan 301 majikan manakala sebanyak sembilan permohonan pengambilan pekerja asing baru/gantian telah diterima yang melibatkan seramai 140 orang pekerja asing," katanya.

Katanya, 214 syarikat telah mengemukakan permohonan pengambilan pekerja asing baru/penggantian yang melibatkan seramai 9,238 orang pekerja asing, di bawah Program Sehari Bersama Pengusaha Perabot Muar, Johor pada 10 Mac lalu.

"Syarikat-syarikat tersebut akan mula ditemu duga mulai hari ini sehingga 29 Mac 2012. Program sehari tersebut telah dijayakan bersama oleh KDN, Jabatan Tenaga Kerja, MITI dan Persatuan Perabot Muar (MFA)," katanya.

Mahmood berkata, KDN melalui Jawatankuasa Rayuan Permohonan Pekerja Asing Peringkat Kementerian Dalam Negeri (JARPAK) mula mempertimbangkan permohonan pengambilan pekerja asing baru dan penggantian daripada sektor-sektor yang kritikal terutamanya yang terbabit dalam Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA).

"Jawatankuasa tersebut turut dianggotai Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia, Kementerian Sumber Manusia dan agensi-agensi kawal selia yang lain," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

Artikel Lain