Lebih 270,000 Pencarum Perkeso Terima Kenaikan Pencen - Semasa | mStar

Lebih 270,000 Pencarum Perkeso Terima Kenaikan Pencen

KUALA LUMPUR: Seramai 270,595 orang penerima pencen Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) akan menikmati kadar kenaikan bayaran faedah pencen, antara 1.3 hingga 3.7 peratus mengikut tempoh pencen.

Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam ketika mengumumkannya, berkata pembayaran pencen baru itu berkuatkuasa 1 Jan tahun lepas melibatkan kedua-dua skim iaitu Insurans Bencana Pekerjaan dan Skim Pencen Ilat.

"Perkeso akan membayar pelarasan tunggakan pencen bagi tempoh Januari 2011 hingga Mac 2012 dan implikasi kewangan ekoran kenaikan kadar pencen itu dianggarkan berjumlah RM35.2 juta," katanya kepada pemberita dalam majlis pengumuman kenaikan kadar pencen Perkeso di sini, Rabu.

Beliau berkata penerima pencen sebelum tahun 2008 akan mendapat kenaikan 3.3 peratus, penerima pencen tahun 2008 mendapat kenaikan 3.7 peratus, penerima pencen tahun 2009 kenaikan 3 peratus manakala penerima pencen tahun 2010 menerima 1.3 peratus kenaikan.

Sementara itu, beliau berkata Perkeso turut menaikkan kadar pencen minima di bawah Skim Pencen Ilat daripada RM250 kepada RM475 sebulan berkuatkuasa 1 Jan lepas.

Katanya seramai 56,399 orang akan menerima manfaat kenaikan kadar pencen minima itu dan implikasi kewangan akibat pelarasan serta tunggakan yang terlibat berjumlah RM46.58 juta.

"Bayaran pencen pada kadar baru serta tunggakan pelarasan pencen akan dibayar mulai April depan," katanya.

Beliau berkata kenaikan kadar baru pencen dan pencen minima itu hasil daripada satu kajian aktuari yang dijalankan bersama Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) dan Perkeso pada akhir tahun 2011.

Beliau yakin menerusi penyelarasan kadar pencen baru oleh Perkeso, ia dapat membantu meringankan bebanan penerima pencen Perkeso.

"Dari semasa ke semasa, kajian berterusan akan dilaksanakan bagi memastikan penyesuaian kadar bayaran pencen dilaksanakan agar penerima faedah tersebut berada pada tahap ekonomi semasa serta dapat menampung kos sara hidup yang meningkat," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lagi Gadis Dilaporkan Hilang Di Pahang

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.