Malaysia-Indonesia Jalin Kerjasama Antara Pusat Latihan Pengaman

JAKARTA: Malaysia dan Indonesia akan menjalin kerjasama dalam bidang latihan dan kepakaran antara pusat latihan pengaman di kedua-dua negara dalam usaha meningkatkan peranan tentera di luar waktu peperangan.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi berkata, kerjasama itu ialah antara Pusat Latihan Pengaman Malaysia di Port Dickson, Negeri Sembilan dan Pusat Keamanan dan Keselamatan Indonesia di Bogor, Jawa Barat.

"Kami berbincang soal bagaimana Kementerian Luar Negeri dan Kementerian Pertahanan boleh memainkan peranan penting dalam mewujudkan keamanan serantau.

"Oleh itu adalah penting bagaimana tentera boleh menjalankan tugas di luar waktu peperangan dan menjadikan satu era baru dalam bidang ketenteraan kerana tentera boleh berperanan dalam pelbagai bidang termasuk pada waktu aman sebegini," katanya ketika ditemui selepas pertemuan bilateral dengan Menteri Pertahanan Indonesia Purnomo Yusgiantoro.

Pertemuan itu berlangsung di luar acara Dialog Pertahanan Antarabangsa Jakarta (JIDD) di Pusat Konvensyen Jakarta (JCC), Rabu.

Ahmad Zahid berkata kerjasama itu penting untuk kesejahteraan sejagat.

Pada pertemuan itu, kedua-dua menteri pertahanan itu turut berbincang mengenai diplomasi ketenteraan antara negara-negara anggota Asean dan negara-negara lain di dunia.

Sementara itu Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM) Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin berkata kerjasama antara dua buah pusat latihan pengaman itu akan dijalankan segera setelah tercapai persefahaman di kedua-dua belah pihak.

Ia antara lainnya akan melibatkan aspek latihan dan pertukaran pensyarah yang mempunyai kepakaran dalam bidang masing-masing.

Pada masa ini ATM dan Tentera Nasional Indonesia (TNI) sedang mengadakan perbincangan bagi melaksanakan kerjasama itu, katanya. - BERNAMA

Klik

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain