Kerajaan Tidak Had Umur Kenderaan - Semasa | mStar

Kerajaan Tidak Had Umur Kenderaan

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk menentukan had umur kenderaan bermotor yang dibenarkan menggunakan jalan raya, kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri.

Menurut beliau pertimbangan berkenaan dibuat berdasarkan kepentingan dan kebajikan rakyat namun pemilik kenderaan digalakkan sentiasa melakukan pemeriksaan bagi memastikan kenderaan mereka selamat digunakan.

"Pemilik kenderaan digalakkan untuk membuat pemeriksaan kenderaan masing-masing secara sukarela di bengkel atau pusat pemeriksaan kenderaan.

"Malah kerajaan juga melalui Jabatan Keselamatan Jalan Raya dan Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia telah menjalankan pelbagai program kesedaran kepada masyarakat tentang pentingnya memastikan kenderaan mereka selamat sebelum memulakan perjalanan," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan lisan Muhammad Husain (PAS-Pasir Puteh) yang ingin mengetahui sama ada kerajaan bercadang untuk menentukan had umur kenderaan yang dibolehkan menggunakan jalan raya.

Selain itu Abdul Rahim berkata, kerajaan juga mengambil beberapa langkah tertentu termasuk menjalankan aktiviti penguatkuasaan.

"Bagi memastikan kenderaan yang berada di atas jalan raya dalam keadaan selamat, aktiviti penguatkuasaan sentiasa dijalankan oleh agensi penguatkuasa seperti JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) dan polis selaras dengan Seksyen 59 dan 60 Akta Pengangkutan Jalan 1989," katanya.

Artikel Sebelum

Kerajaan Bentang Usul Tubuh PSC Lynas

Artikel Berikut

Kes HFMD Meningkat Kepada 109

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain

Vardy catat rekod gol luar biasa EPL