Kerajaan Tidak Had Umur Kenderaan

KUALA LUMPUR: Kerajaan tidak bercadang untuk menentukan had umur kenderaan bermotor yang dibenarkan menggunakan jalan raya, kata Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Abdul Rahim Bakri.

Menurut beliau pertimbangan berkenaan dibuat berdasarkan kepentingan dan kebajikan rakyat namun pemilik kenderaan digalakkan sentiasa melakukan pemeriksaan bagi memastikan kenderaan mereka selamat digunakan.

"Pemilik kenderaan digalakkan untuk membuat pemeriksaan kenderaan masing-masing secara sukarela di bengkel atau pusat pemeriksaan kenderaan.

"Malah kerajaan juga melalui Jabatan Keselamatan Jalan Raya dan Institut Keselamatan Jalan Raya Malaysia telah menjalankan pelbagai program kesedaran kepada masyarakat tentang pentingnya memastikan kenderaan mereka selamat sebelum memulakan perjalanan," katanya pada persidangan Dewan Rakyat di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian bagi menjawab pertanyaan lisan Muhammad Husain (PAS-Pasir Puteh) yang ingin mengetahui sama ada kerajaan bercadang untuk menentukan had umur kenderaan yang dibolehkan menggunakan jalan raya.

Selain itu Abdul Rahim berkata, kerajaan juga mengambil beberapa langkah tertentu termasuk menjalankan aktiviti penguatkuasaan.

"Bagi memastikan kenderaan yang berada di atas jalan raya dalam keadaan selamat, aktiviti penguatkuasaan sentiasa dijalankan oleh agensi penguatkuasa seperti JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) dan polis selaras dengan Seksyen 59 dan 60 Akta Pengangkutan Jalan 1989," katanya.

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Artikel Lain