30,000 Pengunjung Dijangka Hadiri Matta Fair Di Perak

IPOH: Seramai 30,000 pengunjung dijangka menghadiri Ekspo Pelancongan anjuran Persatuan Ejen-ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (Matta Fair 2012) negeri Perak di Stadium Indera Mulia bermula Jumaat hingga Ahad.

Pengerusi Penganjur Matta Fair 2012 Aminurrashid Abas berkata pihaknya mensasarkan jualan kali ini meningkat kepada RM20 juta berbanding RM15 juta pada ekspo sama tahun lepas.

Katanya daripada jumlah itu, pihaknya menjangkakan dapat mengutip RM7 juta bagi pelancongan domestik manakala baki RM13 juta daripada pelancongan luar negara.

"Daripada RM15 juta yang dikutip pada ekspo sama tahun lepas, sebanyak RM5 juta daripadanya merupakan jualan bagi pelancongan domestik," katanya kepada pemberita selepas perasmian Matta Fair 2012 oleh Pengerusi Persatuan Pelancongan Perak Othman Kadir, Jumaat.

Katanya antara destinasi pelancongan di Perak yang mendapat sambutan ialah Taman Negeri Royal Belum, Taiping, Kuala Kangsar dan Gua Tempurung di Gopeng.

Beliau berkata MATTA Fair 2012 menyediakan 75 kaunter dan gerai pameran yang disertai agensi pelancongan, pihak hotel dan penyedia perkhidmatan pelancongan.

Dalam perkembangan lain, Pengarah Lembaga Penggalakan Pelancongan Malaysia Negeri Perak Shamsidar Abdul Rahman berkata lembaga itu akan menerbitkan risalah mengenai makanan-makanan di negeri ini bagi membantu kerajaan negeri mempromosikan Tahun Melawat Perak 2012 (TMP2012).

Katanya maklumat-maklumat mengenai pelbagai makanan termasuk tempat jualan akan dimasukkan di dalam risalah itu bagi memudahkan pelancong tempatan dan antarabangsa mendapatkannya.

"Kita bekerjasama dengan Matta dan majlis daerah bagi memastikan maklumat yang diberikan lengkap, padat dan memudahkan pelancong," katanya. - BERNAMA

Klik

Check-out seleksi menyegarkan, menambah nikmatnya tradisi iftar... Kombo Cool Kathira, Cool Bandung memang berbaloi!

COOLBLOG Tradisi Cool Ramadan tampil dengan seleksi minuman Cool Kathira dan Cool Bandung.

Tak ada idea nak masak apa? Ini 5 program memasak menarik untuk anda tune in, no.2 paling kecoh!

LIMA program masakan terbaik yang boleh anda tonton secara streaming di Astro GO

Jom senyum bersama tersayang sambil menonton banyak pilihan prabayar sepanjang Ramadan, Syawal... hanya di NJOI Prepaid!

TIGA pilihan pek baharu bersama 16 saluran ala-carte untuk pelanggan NJOI sepanjang Syawal ini.

Laksana tanggungjawab perangi Covid-19, sumbangan mega Petronas saat krisis tiada sempadan – “Diharapkan Malaysia lebih kuat dan utuh di masa depan”

DENGAN keadaan yang tidak menentu ketika ini akibat pandemik Covid-19, terdapat keperluan bagi negara untuk bersama-sama menangani penularan wabak itu.

Sedih tak dapat beraya di kampung? Jom hidupkan suasana raya, menu Syawal boleh dihidang di mana-mana... Pek Ceria Raya kan ada!

TAK dapat balik kampung! Barangkali begitulah yang luahan dan keluhan kebanyakan kita yang menyambut 1 Syawal kali ini.

Artikel Lain