Peranan Jawatankuasa Pemandu Mengelirukan - Semasa | mStar

Peranan Jawatankuasa Pemandu Mengelirukan

ALOR SETAR: Peranan jawatankuasa pemandu yang ditubuhkan PAS pusat bagi memastikan pelaksanaan manifesto PAS Kedah membuktikan bahawa kerajaan negeri Kedah yang diterajui parti itu gagal menunaikan janji yang disenaraikan dalam manifesto parti berkenaan.

Pengerusi Badan Perhubungan Umno Negeri Kedah Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata apabila melihat senarai jawatankuasa berkenaan serta skop peranan mereka, beliau tidak melihat ada tindakan serius menyelesaikan keadaan, tambahan lagi jawatankuasa itu dianggotai 'pemandu' dari luar yang tidak memahami selok-belok politik Kedah.

"Benarlah seperti Barisan Nasional (BN) sebut sebelum ini PAS Kedah gagal menunaikan janji manifesto sehingga jawatankuasa berkenaan perlu memantau kerajaan negeri supaya dapat melaksanakan apa yang dijanjikan.

"Apabila PAS mahu memantau kerajaan PAS supaya melaksanakan manifesto, mereka mengesahkan keresahan rakyat tentang kegagalan PAS Kedah mentadbir negeri dengan baik," katanya di sini, Selasa.

Beliau mengulas pengumuman PAS semalam tentang penubuhan jawatankuasa pemandu yang dianggotai lima pemimpin PAS diketuai Bekas Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Halim Abdul Rahman.

Antara peranan jawatankuasa berkenaan memberi nasihat kepada kerajaan PAS Kedah tentang pelaksanaan manifesto Pas. Ahmad Bashah berkata jawatankuasa pemandu itu tidak lebih hanya sandiwara politik bagi mengaburi mata pengundi seolah-olah pertelingkahan dalaman PAS Kedah sudah selesai.

"Saya juga hairan dengan perubahan peranan, awalnya mereka berkata menasihati pentadbiran kerajaan PAS Kedah, sekarang mereka berkata memastikan pelaksanaan manifesto pula," katanya sambil menegaskan jawatankuasa itu sebenarnya tidak perlu ditubuhkan.

"Rata-rata rakyat Kedah menolak tindakan PAS menubuhkan jawatankuasa mengawal kerajaan negeri, malahan saya difahamkan dalam PAS sendiri ada yang menolak tindakan menubuhkan jawatankuasa berkenaan," katanya.

Jawatankuasa pemandu itu ditubuhkan PAS pusat susulan krisis dalaman kerajaan negeri Kedah sebelum ini yang menyaksikan dua orang Exco menolak untuk dilantik semula. -BERNAMA

Artikel Berikut

PM Lancar Program I-Think

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain

Model buta sebelah kerana tatu mata

6 polis cedera helikopter terhempas