Shahrizat Bakal Letak Jawatan Menteri - Semasa | mStar

Shahrizat Bakal Letak Jawatan Menteri

KUALA LUMPUR: Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil akan meletakkan jawatan dalam kabinet apabila jawatannya sebagai senator tamat pada April.

Bagaimanapun, beliau akan kekal memegang jawatan Ketua Wanita Umno.

"Saya ingin menegaskan bahawa saya membuat keputusan saya sendiri. Saya suka negara ini dan menghormati kerajaan dan Perdana Menteri.

"Saya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan NFC (Perbadanan Fidlot nasional). Kebetulan saya hanya berkahwin dengan pengerusinya.

"Saya telah berada dalam politik dalam tempoh yang lama, dan ia adalah tindakan yang betul untuk dilakukan," katanya kepada pemberita di Desa Water Park.

Shahrizat, yang dikelilingi oleh kanak-kanak dan bayi di atas pangkuannya sepanjang sidang akhbar itu berkata beliau bersyukur kerana mempunyai peluang untuk berkhidmat kepada rakyat.

"Berkhidmat terhadap kumpulan sasaran di bawah kementerian adalah satu perjalanan yang menyeronokkan bagi saya," katanya, sambil menambah bahawa ianya telah membawa makna dalam kehidupannya.

Pengumuman senator dibuat selepas pelbagai dakwaan terhadap keluarganya yang dikatakan telah menggunakan pinjaman RM250 juta untuk NFC untuk membeli tanah, harta, dan perbelanjaan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu.

Diketuai oleh suami Shahrizat, Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail dan tiga anak mereka, NFC bertujuan untuk membekalkan daging lembu di Pusat fidlot Nasional di Gemas, Negeri Sembilan.

Walau bagaimanapun, pada tahun 2010 Laporan Ketua Audit Negara menunjukkan bahawa NFC telah terlepas matlamat pengeluaran yang membawa kepada pelbagai andaian dan meletakkan keluarganya sebagai tumpuan.

Bekas Ahli Parlimen Lembah Pantai telah menegaskan bahawa dia tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan NFC melainkan menjadi "satu-satunya isteri" Salleh.

Sejak itu, firma yang dibiayai dana awam telah berulang kali dituduh oleh parti-parti pembangkang menggunakan pinjaman kerajaan untuk tujuan yang tidak berkaitan dengan penternakan lembu, termasuk pembelian unit kondominium mewah di Bangsar dan Singapura, dan tanah di Putrajaya.

Polis pada bulan lepas mengesyorkan supaya Peguam Negara mengambil tindakan terhadap pengarah NFC atas tindakan jenayah pecah amanah jenayah, tetapi Peguam Negara telah meminta polis meneruskan siasatan selanjutnya.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

SUPP Sibu Ketengah Muka Baru

Artikel Berkaitan

Klik

default image

CPA Australia platform berkualiti, pantas capai kelayakan perakaunan diiktiraf global

JIKA anda mempunyai kelayakan yang sewajarnya dalam industri perakaunan, perbankan dan kewangan, ia boleh memberikan prospek kerja dan kepelbagaian projek kepada anda.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

Artikel Lain