Pembangkang Sambut Baik Pembatalan SBPA - Semasa | mStar

Pembangkang Sambut Baik Pembatalan SBPA

PETALING JAYA: Pembangkang menyambut baik keputusan kerajaan membatalkan Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang disifatkan sebagai kemenangan besar kepada penjawat awam.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub berkata, pembatalan tersebut berjaya menamatkan kerisauan kumpulan kakitangan awam yang merasakan diri mereka dipinggirkan melalui pengenalan skim SBPA sebelum ini.

"Akhirnya penjawat awam berjaya mendesak kerajaan memansuhkan sistem berkenaan yang ternyata tidak menguntungkan kakitangan peringkat bawahan.

"Tahniah juga kepada Cuepacs (Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam) yang berusaha membela nasib kakitangan awam," katanya kepada mStar Online di sini, Khamis.

Beliau mengulas mengenai perkembangan terbaru apabila Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan sistem SBPA yang diperkenalkan pada 1 Januari lalu dibatalkan dan sistem saraan kembali kepada Sistem Saraan Malaysia (SSM) yang ditambah baik.

Malah Najib turut mengumumkan penubuhan suruhanjaya yang dianggotai oleh semua pihak berkepentingan yang bekerja bagi mengkaji secara komprehensif dan holistik perkhidmatan awam Malaysia.

Mengulas mengenai perkara berkenaan, Salahuddin berkata, sudah sampai masanya kerajaan mendapatkan pandangan semua pihak sebelum memperkenalkan sesuatu sistem baru ataupun dalam mengkaji setiap cadangan penambahbaikan.

"Jadikan SBPA sebagai contoh, tindakan terburu-buru hanya akan merugikan pihak yang terbabit. Jadi kerajaan perlu melakukan konsultasi dengan semua pihak sebelum melaksanakan apa-apa cadangan.

Sementara itu Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Nurul Izzah Anwar berkata penambahbaikan SSM perlu diselaraskan bagi merapatkan jurang pendapatan kumpulan penjawat awam peringkat terendah dengan yang lebih tinggi.

Katanya, penyelarasan gaji bagi golongan berkenaan hendaklah dibuat bagi membolehkan mereka menerima gaji sara hidup sekurang-kurangnya RM1,100 sebulan.

"SSM perlu mengambil kira prinsip merapatkan jurang dan mengutamakan majoriti.

"Skim SSM yang lebih adil dan saksama hendaklah mengutamakan golongan peringkat bawahan dahulu sebelum peringkat atasan. Kenaikan gaji bagi golongan penjawat awam gred terendah haruslah membolehkan mereka menerima gaji sara hidup atau living wage, dengan jumlah sekurang-kurangnya RM1,100 seperti yang dicadangkan di dalam Belanjawan Pakatan Rakyat 2012," katanya.

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

Artikel Lain