Malaysia Negara Paling Selamat Di Asia Tenggara, Ke-19 Dunia - Semasa | mStar

Malaysia Negara Paling Selamat Di Asia Tenggara, Ke-19 Dunia

PUTRAJAYA: Malaysia diiktiraf negara paling selamat di Asia Tenggara dan ke-19 di dunia menerusi laporan Indeks Keamanan Global (GPI) 2011, kata Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein.

Beliau berkata, ia juga sekaligus membuktikan kesungguhan, komitmen dan kerja keras semua pihak khususnya pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) serta agensi-agensi berkaitan.

"Ia termasuklah komitmen sukarelawan polis terlatih dari Angkatan Relawan Rakyat (Rela) dan Jabatan Pertahanan Awam (JPAM)," katanya dalam kenyataan di sini, Khamis.

Beliau turut melahirkan penghargaan dan terima kasih kepada pasukan PDRM dan agensi-agensi berkaitan khususnya dalam memastikan rakyat di negara ini dapat hidup dalam keadaan selamat, aman dan tenteram.

Selain itu katanya, pada tahun lepas, jenayah indeks keseluruhan turut mencatat penurunan sebanyak 11 peratus berbanding tahun 2010, melebihi sasaran yang ditetapkan iaitu lima peratus.

Sementara indeks jenayah jalanan pula mencatat penurunan sebanyak 40 peratus berbanding tahun 2009, iaitu selari dengan sasaran yang ditetapkan.

Sehubungan itu, KDN akan terus komited untuk mengekalkan kedudukan itu pada tahun ini dengan melaksanakan dua strategi iaitu PDRM akan menambah bilangan anggota dan pegawai polis seramai 14,739 untuk melaksanakan aktiviti rondaan khususnya di empat negeri panas iaitu Kuala Lumpur, Selangor, Johor dan Pulau Pinang.

Hishammuddin berkata, bagi negeri lain yang bukan dalam kategori kawasan panas, seramai 24,000 anggota dan pegawai polis tambahan dari Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) dan Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) masing-masing akan ditempatkan.

Strategi kedua pula, katanya, ialah memperhebatkan program 'Community Policing' dengan melibatkan penyertaan anggota masyarakat termasuk persatuan penduduk dalam program-program pencegahan jenayah.

Beliau berkata, usaha itu termasuk melaksanakan program '4-Personnel Patrolling Team' di empat negeri kawasan panas serta di Sabah dan Sarawak.

"Menerusi program itu anggota polis akan ditugaskan bersama sukarelawan polis dari Rela dan JPAM dalam melakukan aktiviti rondaan secara serentak di kawasan-kawasan tertentu untuk mengurangkan kadar jenayah sekali gus memastikan masyarakat merasai kehadiran dan penugasan polis," katanya. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain