Kes Saman Tajudin: Mahkamah Tolak Permohonan Kerajaan - Semasa | mStar

Kes Saman Tajudin: Mahkamah Tolak Permohonan Kerajaan

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini menolak permohonan kerajaan untuk membatalkan tuntutan balas yang difailkan oleh bekas Pengerusi Eksekutif Malaysian Airline System Bhd (MAS) Tan Sri Tajudin Ramli dan dua lagi.

Hakim Rosilah Yop membuat keputusan itu di dalam kamar pada Isnin, dengan dihadiri Peguam Kanan Persekutuan Tengku Intan Suraya Tengku Ismail bagi pihak kerajaan Malaysia, peguam S.M. Shanmugan yang mewakili MAS dan Lim Kian Leong mewakili Tajudin.

Lim memberitahu pemberita hakim menolak permohonan itu dengan kos tetapi jumlahnya akan ditentukan oleh Timbalan Pendaftar kelak dan menetapkan 12 Mac untuk mendengar saman utama.

Pada 4 Ogos 2010, kerajaan Malaysia telah memfailkan permohonan untuk membatalkan tuntutan balas tersebut dengan menyifatkan ianya (tuntutan balas)bersifat skandal, menyusahkan, remeh-temeh dan menyalah guna proses mahkamah.

Saman utama dalam kes itu membabitkan MAS dan dua anak syarikatnya, MAS Golden Holidays Sdn Bhd dan MAS Hotels & Boutiques Sdn Bhd, menyaman Tajudin dan empat defendan yang lain iaitu syarikat Naluri Corporation Bhd, Promet (Langkawi) Resorts Sdn Bhd, Kauthar Venture Capital Sdn Bhd dan Pakatan Permai Sdn Bhd.

MAS dalam saman itu antara lain mendakwa, pihak defendan telah melanggar kewajipan fidusiari (pemegang amanah) namun Tajudin yang berkhidmat di MAS antara 1994 hingga 2001 menafikan dakwaan tersebut.

Tajudin pula bersama Promet Resorts dan Kauthar Venture Capital, telah memfailkan tuntutan balas dengan menamakan MAS dan dua syarikat berkaitan dengannya serta 13 pengarah MAS dan kerajaan masing-masing sebagai defendan-defendan. BERNAMA

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

Artikel Lain