Belum Jalani Kursus 200 Jam Punca Kelewatan Pembantu Rumah Indonesia - Maznah - Semasa | mStar

Belum Jalani Kursus 200 Jam Punca Kelewatan Pembantu Rumah Indonesia - Maznah

ROMPIN: Kemasukan pembantu rumah Indonesia ke negara ini telah ditangguhkan ke 1 April daripada jadual asal 1 Mac lepas disebabkan tenaga kerja berkenaan belum menjalani latihan dan kursus selama 200 jam sebagaimana ditetapkan, kata Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Maznah Mazlan.

Beliau berkata latihan berkenaan adalah penting untuk dilalui mereka bagi memastikan pembantu rumah yang dihantar ke negara ini berkualiti dan memenuhi kehendak majikan.

"Pada masa ini pihak Jabatan Tenaga Kerja (JTK) dan kerajaan Indonesia sedang memantau supaya tarikh asal ditangguhkan sebulan lagi kerana pembantu rumah yang akan dibekalkan ke sini belum menjalani kursus 200 jam berkenaan," katanya.

Penangguhan itu tidak ada kena mengena dengan dakwaan kes penderaan oleh seorang pegawai tinggi kerajaan dan isterinya terhadap dua pembantu rumah Indonesia mereka baru-baru ini, katanya kepada pemberita selepas meninjau projek perumahan terbengkalai di sini, Isnin.

Katanya antara syarat yang dipersetujui kedua-dua negara ialah pembantu rumah perlu menjalani latihan selama 200 jam sebelum dihantar ke negara ini manakala majikan perlu membekalkan profil permohonan kepada kerajaan Indonesia yang kemudiannya akan memberi biodata pembantu rumah untuk dipilih.

Kedua-dua negara juga katanya bersetuju mengadakan kontrak kerja untuk pembantu rumah dan kos pengambilan pembantu rumah Indonesia ditetapkan pada kadar RM4,511.

Beliau berkata setakat ini ejen pengambilan pembantu rumah yang berdaftar dengan kementerian sedang bekerjasama dengan 12 agensi pekerja di Indonesia untuk menyelaraskan penghantaran pembantu rumah.

Maznah berkata agensi di Indonesia akan memastikan pembantu rumah terbabit yang akan dihantar menjalani latihan serta memenuhi syarat yang dipersetujui kedua-dua pihak.

"Setakat ini, sebanyak 128 majikan di negara ini sudah mengemukakan permohonan kepada agensi terbabit untuk mendapatkan pembantu rumah dari Indonesia dan bilangan ini dijangka bertambah dari semasa ke semasa," katanya.

Beliau berkata majikan yang berminat mendapatkan khidmat pembantu rumah boleh melayari laman web jtksm.mohr.gov.my untuk maklumat lanjut. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain