Hasan Ali Hanya Perlu Jelaskan Dari Mana Dapat Wang - Khalid Samad

PETALING JAYA: Bekas Pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali tidak perlu meminta pihak tertentu mengemukakan bukti apakah benar pertubuhan Jalur Tiga (Jati) ditaja Umno, sebaliknya hanya perlu menjelaskan dari mana beliau mendapatkan wang untuk menggerakkan pertubuhan yang baru ditubuhkan itu.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Selangor, Khalid Samad berkata, penjelasan secara terbuka oleh Dr Hasan adalah perlu memandangkan masyarakat sudah mula berfikir dan tertanya-tanya tentang sumber kewangan Jati dan Dr Hasan sendiri.

"Ramai orang nampak perbelanjaan yang begitu lumayan. Beliau perlu jawab andaian masyarakat daripada minta orang lain buktikan dia tak ditaja," katanya kepada mStar Online, Rabu.

Khalid berkata, penjelasan Dr Hasan wajar kerana pada masa kini masyarakat mula tertanya-tanya dari mana beliau mendapatkan dana untuk menganjurkan aktiviti seperti ceramah dan 'roadshow' di seluruh negara.

"Di mana-mana saja, di kedai kopi pun orang bercakap (tentang belanja).

"Sanggupkah dia membelanjakan wang sendiri yang begitu banyak? Adakah dia jual kereta atau jual rumah...semua ini orang nak tahu," kata Khalid.

Khalid juga turut mempersoalkan majlis pelancaran Jati yang diadakan di Pusat Konvensyen Shah Alam (SACC) baru-baru ini yang disifatkan memakan perbelanjaan besar.

"Kita anggar RM30,000 untuk sewa tempat itu sahaja. Saya dapat maklumat belanja keseluruhan sekitar RM87,000.

"Timbul lagi persoalan siapa biaya Hasan Ali," jelasnya.

Menurut Khalid, umum mengetahui perbelanjan yang tinggi diperlukan untuk mengadakan aktiviti besar seperti yang dilakukan bekas naib presiden PAS itu dan semestinya masyarakat mempunyai perasaan ingin tahu dari mana Dr Hasan mendapatkan dana.

Katanya, Dr Hasan harus menafikan sekiranya benar beliau tidak pernah dibiayai Umno atau mana-mana pihak yang mempunyai kaitan dengan kerajaan Barisan Nasional (BN).

"Kalau tak betul aktiviti Hasan Ali dan Jati tidak dapat tajaan atau dibiayai Umno atau BN, beliau boleh nafikan secara terbuka," katanya.

Khalid berkata demikian sebagai mengulas kenyataan Dr Hasan yang mencabar PAS membuat kenyataan terbuka jika mempunyai bukti bahawa Jati yang digerakkannya ditaja oleh Umno.

Dr Hasan memberi masa tiga hari terutama kepada pemimpin PAS yang dilihat tergugat dengan Jati tampil dengan bukti yang dapat mengaitkan Jati ditaja Umno.

Dalam pada itu, Khalid turut mengulas kenyataan Dr Hasan yang tidak menolak dakwaan asas perjuangan Jati iaitu IMR (Islam, Melayu dan institusi Raja) mirip perjuangan Umno.

"Baguslah. Ia adalah bukti bahawa beliau adalah 'kontraktor' Umno dan sama sokong Umno. Dialah parasit dalam PAS selama ini," ujarnya lagi.

Klik

Berkongsi rezeki... itulah maksud di sebalik amalan membayar cukai

HARI ini, Malaysia dilanda krisis pandemik Covid-19 yang telah memberi banyak kesan kepada semua lapisan masyarakat.

Duka Covid-19 seakan terubat, TNB sinari hidup golongan memerlukan, agih zakat cecah RM4.36 juta

TNB tampil dengan inisiatif perkongsian rezeki melalui pengagihan wang wakalah zakatnya ke seluruh pelusuk tanah air.

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Covid-19 bukan sekadar pandemik, buktikan kepentingan dunia digital... dorong MYNIC lebih rancak bantu bisnes online

MYNIC menawarkan program latihan pemasaran digital, dengan membawa perniagaan luar talian ke dalam talian dan seterusnya menghadapi pasaran ekonomi digital global.

Ketahui 7 cara mudah sediakan makanan di rumah

SEBENARNYA tak susah untuk menaik taraf ruang peribadi anda terutamanya dapur bagi memudahkan dan melancarkan hari-hari anda di rumah.

Artikel Lain