Pembangunan Kampung Baru: Kerajaan Tiada Agenda Tersembunyi - Semasa | mStar

Pembangunan Kampung Baru: Kerajaan Tiada Agenda Tersembunyi

PUTRAJAYA: Kerajaan tidak mempunyai sebarang agenda tersembunyi mahupun ingin mengenepikan hak serta kepentingan para pemilik dan pewaris tanah berhubung pembangunan semula Kampung Baru, tegas Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata pembangunan kawasan itu adalah berdasarkan kepada keprihatinan kerajaan untuk meningkatkan taraf dan kualiti hidup orang Melayu di bandar Kuala Lumpur.

"Pembangunan semula Kampung Baru menjadi agenda utama dalam mentransformasi kedudukan dan identiti kampung tersebut yang berkait rapat dengan martabat, sejarah dan jati diri orang Melayu.

"Lantaran itu siri perbincangan dan pertemuan yang intensif telah dan akan terus dijalankan oleh Perbadanan Pembangunan Kampung Baru dengan para pemilik dan pewaris tanah," katanya semasa berucap menyempurnakan penutupan sambutan Hari Wilayah Persekutuan di sini Ahad.

Pada majlis itu, Muhyiddin turut menyampaikan hadiah kepada pemenang Kempen Kibar Bendera dan menghadiri majlis jamuan bersama rakyat.

Beliau turut menyampaikan sumbangan wang tunai kepada sebahagian daripada 1,000 warga Wilayah Persekutuan yang terdiri daripada golongan miskin, ibu tunggal, anak yatim, Orang Kelainan Upaya dan berpendapatan rendah.

Sehubungan itu, Timbalan Perdana Menteri menyeru semua pihak bekerjasama erat dan memberikan komitmen ikhlas bagi menjayakan pembangunan kawasan itu.

Muhyiddin berkata selaras dengan Akta Pembangunan Kampung Baru 2011, pasukan penubuhan Interim juga telah ditubuhkan, berkuatkuasa 1 Jan lepas, bagi mengambil langkah-langkah awal penubuhan Perbadanan Pembangunan Kampung Baru.

Beliau berkata menyedari pentingnya nasib, keadaan dan peniaga kecil di bandar, kerajaan juga bersetuju membangunkan semula Pasar Raja Bot untuk memastikan kepentingan 1,578 orang peniaga sedia ada.

"Kerajaan akan terus mengadakan perbincangan dengan pihak peniaga kerana ia penting bagi menjamin pembangunan semula itu memberi keuntungan maksimum kepada para peniaga," katanya.

Timbalan Perdana Menteri berharap pasar itu kelak akan menjadi ikon unik dan warisan hidup yang menarik kepada para pelancong luar negara.

Dalam ucapannya, Muhyiddin turut mengajak warga Wilayah Persekutuan bersatu hati dan berusaha dengan lebih gigih bagi membolehkan negeri itu menjuarai semua program yang digariskan oleh kerajaan.

"Terutamanya program di bawah Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) dan program Bidang Ekonomi Utama Negara (NKEA) sejajar dengan agenda perdana negara di bawah Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi," katanya.

Selain itu, katanya peruntukan besar di bawah NKEA Greater Kuala Lumpur dan Lembah Klang turut mencerminkan kesungguhan kerajaan melaksanakan transformasi bagi mengangkat status dan menaik taraf kawasan berkenaan menjadi wilayah dinamik, berdaya saing serta di antara 20 bandar raya lestari dan berdaya huni di dunia pada 2020. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

Artikel Lain