Lima Lokasi Panas Denggi Dikenal Pasti Di KL - Semasa | mStar

Lima Lokasi Panas Denggi Dikenal Pasti Di KL

KUALA LUMPUR: Lima lokasi panas denggi dikenal pasti di bandar raya ini yang diberi tumpuan oleh Kementerian Kesihatan dalam usaha memerangi demam denggi.

Timbalan Pengarah (Kesihatan Awam) Jabatan Kesihatan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya Dr Zainol Ariffin Pawanchee berkata kawasan itu ialah Desa Tun Razak, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Taman Mulia, Taman Miharja Fasa 2 dan Taman Gembira Salak Selatan.

"Statistik menunjukkan penambahan kes di bandara raya ini dalam dua bulan pertama ini berbanding tempoh yag sama tahun lepas," katanya kepada Bernama di Karnival Gaya Hidup Sihat Bersama Duta Sihat 1Malaysia KKM di sini, Ahad.

Beliau berkata pihak kementerian melakukan aktiviti semburan secara berkala dan pemantauan setiap dua minggu secara berterusan sehingga kes denggi di lokaliti terlibat menurun.

Aktiviti gotong royong bagi membersihkan kawasan rumah dengan penduduk setempat juga akan diperbanyakkan bagi memusnahkan tempat pembiakan nyamuk aedes, katanya.

Zainol Ariffin berkata penubuhan Pasukan Komunikasi Untuk Perubahan Tingkahlaku (Combi) pula akan ditingkatkan bagi membantu menggerakkan penyertaan masyarakat secara kolektif bagi menghapuskan tempat pembiakan nyamuk Aedes.

"Setakat ini terdapat 135 pasukan Combi yang bergiat aktif di kawasan perumahan dan sekolah di bandar raya ini bagi berkongsi maklumat dan mengingatkan penduduk setempat mengenai bahaya demam denggi," katanya.

Terdahulu, pelbagai acara diadakan dalam karnival itu termasuk pertandingan berjalan 10,000 langkah, demonstrasi masakan, taklimat gaya hidup sihat serta pemeriksaan kesihatan dan pergigian secara percuma.

Karnival ini merupakan program penutup Kempen Cara Hidup Sihat bagi menangani masalah penyakit tidak berjangkit (NCD) seperti obesiti, diabetes dan darah tinggi dilaksanakan selama enam bulan sejak Oktober tahun lepas.

Lebih 200 penduduk sekitar PPR Taman Beringin, PPR Taman Intan Baiduri, Taman Pusat Kepong dan Metro Prima menjayakan program itu. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.