SPR Ambil Tindakan Tegas Terhadap PPP Laksana Tugas Cuai - Semasa | mStar

SPR Ambil Tindakan Tegas Terhadap PPP Laksana Tugas Cuai

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) memandang serius dan akan mengambil tindakan tegas yang sewajarnya kepada Penolong Pendaftar Pemilih (PPP) yang melakukan kecuaian dalam melaksanakan tugas yang diamanahkan.

Setiausaha SPR Datuk Kamaruddin Mohamed Baria berkata sehingga Januari tahun ini, SPR telah menamatkan pelantikan 332 orang PPP daripada pelbagai kategori kerana melakukan pelbagai kecuaian dan melanggar syarat-syarat pelantikan.

"Tindakan perlu diambil kerana objektif SPR adalah untuk memberi kemudahan dan keselesaan kepada orang ramai mendaftar sebagai pemilih dan SPR berharap PPP yang dilantik dapat melaksanakan tugas dengan jujur serta mematuhi syarat-syarat pelantikan yang ditetapkan oleh SPR," katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Hasil daripada pemantauan SPR tehadap urusan pendaftaran pemilih yang dilaksanakan PPP dalam tempoh suku tahun pertama 2012 mendapati berlaku kecuaian dan ketidaktelitian dalam pengisian borang pendaftaran pemilih (Borang A).

Beliau berkata masih terdapat PPP yang dilantik mendaftarkana nama pemohon yang telah mendaftar sebagai pemilih, mendaftarkan warganegara yang belum layak kerana berumur bawah 21 tahun, mendaftarkan nama pemohon bukan warganegara dan alamat pemohon yang tidak sama dengan alamat pada Agency Link-UP System (ALIS) di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

"SPR juga mendapati ada di kalangan PPP mendaftarkan nama pemohon untuk pendaftaran baru dan permohonan bertukar alamat pusat mengundi tanpa pengetahuan pemohon.

"Asas SPR berpendapat sedemikian adalah kerana semasa proses penerimaan Borang A, kebanyakan salinan kad pengenalan yang dilampirkan bersama-sama dengan borang itu diambil daripada sumber lain dan bukannya terus daripada pemohon," katanya.

Beliau menambah perlakuan demikian bertentangan dengan tatacara urusan pendaftaran pemilih dan juga syarat pelantikan PPP oleh SPR.

SPR menyarankan kepada pemilih berdaftar untuk membuat semakan maklumat pendaftaran bagi memastikan maklumat tersebut adalah tepat seperti yang dipohon melalui telefon di talian 03-88856565,melalui laman sesawang SPR www.spr.gov.my atau menerusi sistem khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip SPR<jarak>SEMAK<jarak>No. KAD PENGENALAN dan hantar ke 15888.-BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

WKB 2030: Ke arah masa depan rakyat dan negara yang lebih cerah

WAWASAN ini menjamin kemakmuran dan kekayaan akan dinikmati bersama tanpa mengabaikan tanggungjawab membela masyarakat bandar dan desa yang berpendapatan rendah serta miskin.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain