Ketibaan Pelancong Brunei Di Sarawak Eratkan Hubungan Rakyat - Semasa | mStar

Ketibaan Pelancong Brunei Di Sarawak Eratkan Hubungan Rakyat

KUCHING: Kehadiran ramai pelancong dari Negara Brunei Darussalam ke Malaysia khususnya ke Sarawak tidak pernah menimbulkan sebarang masalah sebaliknya mengeratkan lagi hubungan antara rakyat kedua-dua negara.

Pengarah Pejabat Wilayah Sarawak, Kementerian Luar Negeri, Mohd Faizal Razali berkata, setakat ini belum ada sebarang kes atau aduan yang diterima melibatkan pelancong dari negara itu.

"Walaupun mereka ramai tapi terkawal dan memang tiada masalah ditimbulkan sama ada dari segi dokumentasi atau masalah sosial lain. Kalau ada pun hanya kes terpencil," katanya kepada Bernama selepas majlis resepsi sambutan Hari Kebangsaan Negara Brunei Darussalam yang ke-28 di sini malam Rabu.

Majlis dihadiri oleh Menteri Perancangan Sumber dan Alam Sekitar Kedua Sarawak, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Konsulat Agung Negara Brunei Darussalam di Sarawak, Kamsani Noordin.

Berdasarkan statistik di laman sesawang Kementerian Pelancongan Sarawak, lebih 1.5 juta pelancongan dari Brunei mengunjungi Sarawak tahun lalu, berbanding 1.8 juta pada 2010. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain