Dasar Gaji Minimum Harus Libatkan Semua Syarikat - MTUC - Semasa | mStar

Dasar Gaji Minimum Harus Libatkan Semua Syarikat - MTUC

KUALA LUMPUR: Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) berkata majikan harus melihat kepada perspektif yang lebih luas dan secara lebih positif dalam isu kadar gaji minimum di negara ini. Setiausaha Agung MTUC Abdul Halim Mansor berkata pelaksanaan gaji minimum bila diluluskan kelak tidak seharusnya hanya melibatkan syarikat besar sahaja kerana jika ia dibuat demikian akan menjejaskan matlamat dasar berkenaan.

"Saya rasa majikan harus mempunyai keyakinan terhadap gaji minimum ini. Kita mahukan satu integrasi nasional dalam soal gaji minimum ini melibatkan semua majikan.

"Keadaan di mana kawasan yang berlainan mempunyai gaji berlainan, ataupun syarikat berlainan saiz dengan kadar gaji yang berlainan, walaupun dalam sektor, tidak patut berlaku," katanya kepada Bernama di sini, Rabu.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Persekutuan Majikan Malaysia (MEF) yang meminta supaya kerajaan memberi pengecualian kepada syarikat-syarikat kecil, yang mempunyai kurang daripada 10 pekerja, dikecualikan dalam pelaksanaan gaji minimum kelak. Pengarah Eksekutif MEF Shamsudin Barhan dipetik sebagai berkata ini bagi mengelakkan syarikat kecil daripada memberhentikan pekerja akibat syarikat menanggung beban kewangan yang tinggi.

Abdul Halim menjelaskan pelaksanaan gaji minimum yang selaras akan dapat mengurangkan migrasi dalaman negara, justeru membantu mengurangkan masalah lain seperti kemiskinan bandar.

Pelaksanaan gaji minimum antara RM800 dan RM1,000 sebulan untuk semua pekerja di Malaysia mampu membantu meningkatkan caruman pekerja swasta dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mereka, katanya.

"Selain itu, saya percaya pelaksanaan gaji minimum akan meningkatkan produktiviti pekerja dan secara langsung, ini juga menguntungkan majikan," katanya.

Abdul Halim berkata kertas cadangan Majlis Perundingan Gaji Negara (MPGN) kini telah dihantar untuk pertimbangan Jemaah Menteri.

Keputusan hasil rundingan MPGN dijangka diumumkan bulan depan. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Dana Khas RM50 Juta Untuk Usahawan Kecil

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Pakar ekonomi saran Malaysia laksana pembaharuan struktur

HALA tuju perdagangan dan pelaburan global memainkan peranan penting dalam ekonomi terbuka seperti Malaysia.

default image

Penerima sulung Anugerah Ikon Pesara sebak imbau saat bersama kanak-kanak disleksia – “Persaraan berbaloi... ada jadi pilot, arkitek dan peguam”

KARNIVAL Rasa Sayang (KRS) 2019 anjuran KWAP membuka mata bakal pesara dan pesara untuk bergiat aktif selepas persaraan.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain