Nama Baik PM Tak Harus Tercemar Dengan Isu PFN - Semasa | mStar

Nama Baik PM Tak Harus Tercemar Dengan Isu PFN

KUALA LUMPUR: Reputasi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak tidak harus tercemar oleh isu-isu yang wujud dari Perbadanan Fidlot Nasional (PFN).

Presiden Gabungan Dewan Perniagaan dan Perindustrian India Malaysia (MICCI) Datuk K.Kenneth Eswaran berkata adalah tidak adil bagi Najib jika masalah PFN menjejaskan tadbir urus negaranya yang baik.

"Perdana Menteri telah menjalankan tugas dengan cemerlang dengan turun ke peringkat akar umbi dan memastikan setiap orang menerima yang terbaik tanpa mengira siapa mereka.

"Beliau tidak layak untuk masalah-masalah ini," kata Eswaran pada sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat dengan ahli-ahli MICCI di sini, Sabtu.

Tanpa menyebut nama, Eswaran berkata mereka yang terlibat perlu bersedia untuk menghadapi akibat daripada tampil memberi alasan.

"Wang itu telah dipinjamkan oleh kerajaan atas sebab-sebab tertentu, jadi adalah salah untuk mengatakan bahawa ia telah digunakan untuk melabur dalam perkara-perkara lain.

"Ia amat sukar untuk mendapatkan pinjaman perniagaan hanya RM100,000 hari ini tetapi di sini anda mempunyai pinjaman besar kerajaan RM250 juta dengan keadaan nominal yang sepatutnya berhak digunakan untuk tujuan yang diberikan," Eswaran berkata.

Menurut Eswaran, pengerusi eksekutif, pengarah PFN dan pemegang saham perlu menjawab dan bertanggungjawab kepada kerajaan dan pembayar cukai.

Beliau berkata ia juga salah bagi seseorang dalam kerajaan untuk mendakwa mereka tidak sedar apa yang berlaku apabila perniagaan ahli keluarga mereka yang terlibat.

Eswaran mengulangi bahawa reputasi dan nama baik Najib tidak patut diheret dengan kesalahan individu lain yang melakukannya.

Beliau menambah tindakan mesti dimulakan terhadap pihak-pihak yang berkaitan.

Eswaran berkata idea kerajaan memulakan PFN adalah satu bidang ekonomi yang baik kerana ia akhirnya akan mengurangkan import lembu dan daging lembu.

Isu PFN bermula dengan Laporan Ketua Audit Negara 2010 yang dikeluarkan pada bulan Oktober, menunjukkan bahawa perbadanan itu telah gagal untuk mencapai objektifnya.

PFN yang diterajui suami Menteri Pembangunan Keluarg, Wanita dan Masyarakat Datuk Seri Shahrizat Jalil, Datuk Dr Mohamad Salleh Ismail, merupakan projek " lembah lembah" di Gemas, Negeri Sembilan bertujuan meningkatkan pengeluaran daging tempatan dan mengurangkan pergantungan ke atas pengimportan produk seumpamanya.

Anak-anak Shahrizat yang juga pengarah PFN yang telah menggunakan sebahagian daripada pinjaman untuk membeli harta sebagai pelaburan.

Terdapat juga dakwaan bahawa pengurusan atasan PFN telah menggunakan dana syarikat untuk membayar bil kad kredit berjumlah RM593,500 pada tahun 2009.

Aset PFN juga telah dibekukan sementara menunggu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuat siasatan.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Artikel Lain