Rafizi, Zuraida Diperintah Jawab Saman Shahrizat - Semasa | mStar

Rafizi, Zuraida Diperintah Jawab Saman Shahrizat

KUALA LUMPUR: Pengarah Strategi PKR, Mohd Rafizi Ramli dan Ketua Wanita PKR Zuraida Kamaruddin telah diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi di sini untuk menjawab saman fitnah RM100 juta yang difailkan oleh Menteri Pembangunan Keluarga, Wanita dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil menjelang Mac 9.

Shahrizat telah memfailkan saman terhadap mereka pada 19 Januari berikutan kenyataan yang dikatakan fitnah terhadap beliau berhubung kontroversi Perbadanan Fidlot Nasional (PFN).

Hakim Mahkamah Tinggi Vazeer Alam Mydin Meera mengeluarkan perintah itu apabila saman itu didengar di mahkamah terbuka hari ini.

Hakim menetapkan 30 Mac depan untuk pengurusan kes saman.

K. Sivapackiam dan Sheelan Y. mewakili Shahrizat Jalil dalam prosiding mahkamah, manakala peguam Ranjit Singh dan J. Leela bertindak bagi Mohd Rafizi dan Razlan Hadri dan Khairul Aiman ​​Kamaruzaman di pihak Zuraida.

Shahrizat menyaman kedua-dua pemimpin PKR RM100mil berikutan kenyataan yang dikatakan fitnah berkaitan PFN.

Dalam tuntutan mahkamah, Shahrizat berkata kedua-dua defendan mula mengadakan siri sidang akhbar di pelbagai lokasi, termasuk lobi Parlimen, dalam serangan dirancang terhadap PFN, suaminya dan keluarga.

Shahrizat, yang suaminya, Pengerusi Eksekutif PFN Datuk Seri Dr Mohamed Salleh Ismail berkata penyata fitnah mereka secara tersirat akan membawa kepada penglibatan beliau akan menyebabkan Umno dan Barisan Nasional turut terheret.

Beliau berkata Rafizi dan Zuraida telah mengeluarkan pelbagai kenyataan, sidang akhbar yang diadakan dan menerbitkan artikel pada blog atau berita di laman web rasmi PKR www.keadilandaily.com mengenai perkara itu.

Menteri itu juga mendakwa bahawa kedua-dua pemimpin telah melancarkan satu siri serangan pedas dan berniat jahat terhadapnya dengan melampirkan kesalahan untuk semua isu-isu yang berkaitan PFN, walaupun pada hakikatnya dia tidak memegang apa-apa kedudukan atau ekuiti dalam perbadanan itu, Agroscience Industries dan mana-mana syarikat berkaitan.

Di dalam tindakannya, Shahrizat memohon injunksi untuk menghalang kedua-dua pemimpin PKR dari kenyataan membuat lanjut serta kos, faedah dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

Polis siasat dakwaan Syed Saddiq diugut