Timbang Debat Dalam Bahasa Perancis, Mandarin Antara IPT:Saifuddin - Semasa | mStar

Timbang Debat Dalam Bahasa Perancis, Mandarin Antara IPT:Saifuddin

NIBONG TEBAL: Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) sedia mempertimbangkan permintaan untuk mengadakan pertandingan debat dalam bahasa Perancis dan Mandarin antara pelajar institusi pengajian tinggi (IPT).

Namun menurut Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah, jumlah peserta untuk berbahas di dalam dua bahasa itu masih belum mencukupi.

"Memang telah ada permintaan terutamanya dalam bahasa Mandarin, tetapi jumlah pesertanya belum cukup lagi. Oleh itu pihak kementerian sedang mempertimbangkan permintaan itu," katanya kepada pemberita selepas menyaksikan Pertandingan Debat Diraja 2012 edisi keenam antara IPT di Kampus Kejuruteraan Universiti Sains Malaysia (USM) di sini, Rabu.

Pertandingan diadakan dalam bahasa Arab, Inggeris dan Melayu sejak Sabtu lepas dengan penyertaan 19 IPT.

Saifuddin berkata dengan penambahan berbahas dalam dua lagi bahasa itu, ia secara tidak langsung dapat meluaskan kemahiran pelajar IPT menguasai bahasa asing.

Beliau berkata pertandingan debat berupaya melahirkan modal insan yang mempunyai semangat kerja berpasukan yang tinggi kerana ia melibatkan penyertaan ramai pelajar bermula daripada proses penyelidikan dan persiapan menghadapi pertandingan.

"Ini merupakan ruang yang baik dan positif kepada pelajar untuk melahirkan pendapat mereka terhadap sesuatu isu, mengupasnya dengan kritis dan secara bijaksana," katanya.

Saifuddin berkata pertandingan debat perlu turut diperluaskan di laman sosial untuk mendapat pandangan pelbagai pihak terhadap sesuatu isu.

Malam ini akan berlangsung pertandingan kemuncak antara USM dan Universiti Malaya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

TPM Lakukan Lawatan Kerja Ke Pahang Esok

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain