Tajudin, Danaharta Dalam Proses Capai Penyelesaian - Semasa | mStar

Tajudin, Danaharta Dalam Proses Capai Penyelesaian

PUTRAJAYA: Bekas pengerusi eksekutif Malaysia Airlines (MAS), Tan Sri Tajudin Ramli kini dalam proses memuktamadkan penyelesaian di luar mahkamah dengan Pengurusan Danaharta Nasional Bhd dan dua anak syarikatnya berkaitan satu saman sivil melibatkan hutang RM589 juta.

Peguam Lim Kian Leong, yang mewakili Tajudin, memaklumkan kepada panel tiga hakim Mahkamah Rayuan di sini pada Selasa bahawa anak guamnya memerlukan masa untuk menyelesaikan "masalah kecil yang muncul pada saat-saat akhir" berkaitan prosedur pelaksanaan penyelesaian itu.

"Anak guam saya percaya perkara ini (kes berkenaan) boleh diselesaikan," kata Lim, yang memohon mahkamah menangguhkan rayuan itu hingga esok untuk membolehkan mereka menyelesaikan beberapa perkara berkaitan prosedur.

Lim memberitahu mahkamah bahawa Tajudin juga yakin "perkara yang muncul pada saat-saat akhir" itu akan dapat diselesaikan.

Berikutan itu, panel tiga hakim yang dianggotai Hakim-hakim Datuk Seri Abu Samah Nordin, Datuk Syed Ahmad Helmy Syed Ahmad dan Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin, membenarkan permohonan Lim agar kes rayuan itu ditangguh hingga esok.

Hakim Abu Samah berkata mahkamah akan memberi peluang kepada Tajudin dan Danaharta untuk mencari penyelesaian serta "mendoakan yang terbaik untuk mereka".

Peguam Ganesan Nethi, yang mewakili Pengurusan Danaharta, bersetuju dengan penangguhan itu dan berkata beliau menerima arahan daripada anak guamnya berhubung penyelesaian berkenaan kerana kedua-dua pihak mahu memuktamadkan perkara berkaitan terma penyelesaian.

Bagaimanapun, 38 pihak lain yang dinamakaan dalam tuntutan balas melibatkan RM13.46 bilion yang dikemukakan Tajudin, termasuk pentadbir khas Naluri Corporation Bhd Mohamad Raslan Abdul Rahman, Ooi Woon Chee dan Gan Ah Tee, Telekom Malaysia Berhad, Telekom Enterprise Sdn Bhd. Technology Resources Industries Berhad, Celcom (Malaysia) Sdn Bhd, Commerce International Merchant Bankers Berhad (CIMB), Atlan Holdings Bhd dan Atlan Properties Sdn Bhd, membantah penangguhan itu.

Para peguam yang mewakili pihak berkenaan menyokong permohonan peguam Lambert Rasaratnam yang mewakili Telekom dan Celcom agar Lim memberi jaminan bahawa tuntutan balas terhadap mereka akan ditarik balik.

Lim membalas permintaan mereka dengan berkata : "Sekiranya saya boleh memberi jaminan, saya dengan rasa penuh gembira akan berbuat demikian, tapi jaminan paling baik yang boleh saya berikan ialah anak guam saya (Tajudin) percaya perkara ini boleh diselesaikan".

Peguam Kanan Persekutuan Azizan Arshad, yang mewakili kerajaan Malaysia, pihak yang turut dinamakan dalam tuntutan balas berkenaan, tidak membantah penangguhan itu.

Mahkamah sepatutnya mendengar rayuan yang dikemukakan oleh Tajudin selama tiga hari bermula hari ini, terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 2009 yang memerintahkan beliau membayar RM589 juta kepada Pengurusan Danaharta, yang menguruskan pinjaman tidak berbayar akibat hutang yang beliau tanggung dalam pembelian saham MAS.

Tajudin diperintah membayar kepada Pengurusan Danaharta dan dua anak syarikatnya jumlah asas pinjamannya pada 31 Dis 2005 sebanyak RM589,143,205.57 serta faedah 2 peratus di atas kadar berian pinjaman asas Malayan Banking Bhd dari 1 Jan 2006 hingga selesai semuanya.

Dalam kenyataan tuntutannya, Tajudin berkata Perdana Menteri ketika itu Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad (kini Tun) mengarahkan beliau membeli 32 peratus kepentingan dalam MAS untuk menyelamatkan Bank Negara yang mengalami kerugian dalam tukaran asing. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Populasi penduduk kunci utama PSKL2040

DBKL menekankan aspek populasi penduduk sebagai kriteria utama dalam merangka pelan pembangunan di ibu kota.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

Artikel Lain