Skandal Pasir : Kerajaan Selangor Akan Panggil Noh Omar Beri Keterangan

SHAH ALAM: Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Noh Omar perlu bersedia untuk memberikan maklumat berhubung dakwaan isu penyelewengan pasir di Selangor kepada ahli panel “Transparency International” yang dilantik oleh kerajaan negeri.

Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, pihaknya telah meminta dua ahli panel terbabit untuk menemu ramah Noh bagi mendapat maklumat berkait dengan dakwaannya itu.

"Kita meminta dua pengarah bebas untuk menemu ramah Noh tentang maklumat yang beliau peroleh berhubung dakwaan penyelewengan pasir itu.

"Noh perlu bersedia untuk memberikan maklumat dan kita akan dedah kepada umum mengenainya. Malah tindakan itu juga bagi membolehkan tindakan sesuai diambil berhubung dakwaan tersebut," katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Exco di Bangunan Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini, pada Rabu.

Kesemua transaksi perniagaan pasir di Selangor dipantau Transparency International dan dua pengarah bebas badan itu juga dilantik sebagai Ahli Lembaga Pengarah Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) sejak tahun lalu.

Wakil Transparency International yang telah dilantik ialah Chong Seng Gee dan Sabtu Md Ali.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Lain