Kes Pensyarah Minta Habuan Tidak Berleluasa

NILAI: Isu pensyarah meminta habuan wang ringgit dan seks dari pelajarnya yang mahu lulus dalam peperiksaan tidak berlaku secara berleluasa di kalangan tenaga pengajar Institusi Pengajian Tinggi (IPT) di negara ini.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, sebaliknya kes seperti itu adalah terpencil dan kadang-kala tidak kedengaran langsung.

"Kalau di Institusi Pengajian Tinggi Awam (IPTA) kita ada lebih 28,000 pensyarah, jadi kes-kes begini jarang dan tidak kedengaran dan kalau ada berlaku pun tidak secara berleluasa.

"Soal-soal seperti kita tidak tahu, kerana sama ada seseorang pensyarah itu akan melakukannya (meminta habuan) ia bukan bergantung kepada tahap kesarjanaannya, kerana kalau dia mahu lakukan, dia lakukan juga," katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas mengadakan perjumpaan dengan pelajar-pelajar yang menyertai program Duta Universiti di bawah Strategi Laut Biru Negara, Kementerian Pengajian Tinggi, di Bandar Baru Enstek, di sini, Isnin.

Mohamed Khaled bagaimana pun menasihatkan pelajar supaya membuat aduan kepada universiti dan pihak berkuasa sekiranya diminta memberi sebarang bentuk habuan oleh pensyarah mereka, sebelum diluluskan dalam peperiksaan.

Katanya, perkara sebegitu bukan sahaja salah dan mencemar integriti seseorang pensyarah tetapi juga memberi kesan terhadap sistem peperiksaan yang bertujuan menguji kefahaman pelajar.

"Jika peperiksaan tidak dilakukan secara jujur dan ikhlas maka pelajar yang mungkin tidak sampai tahap, akan diberi kelulusan jadi rugi bagi kita jika perkara ini berlaku," katanya.

Terdahulu, mengulas mengenai program Duta Universiti, Mohamed Khaled berkata ia bertujuan melatih pelajar IPTA sebagai "duta" atau ejen perantaraan dan perubahan kerajaan bagi mengukuh kesedaran masyarakat tentang pelbagai inisiatif yang diperkenalkan kerajaan seperti kemudahan pinjaman.

Katanya, selain didedahkan dengan aspek kepimpinan dan keyakinan diri, pelajar juga akan menjadi sebagai pakar rujuk oleh komuniti setempat terutama dalam isu-isu semasa berkaitan sosial, pendidikan, ekonomi dan teknologi.

Seramai 66 pelajar dari enam buah IPTA dilantik sebagai "duta" di bawah program tersebut telah melalui beberapa siri bengkel latihan bersama komuniti setempat dan akan membuat cadangan pelan tindakan kepada agensi kerajaan berkaitan bagi meningkatkan tahap ekonomi masyarakat di situ. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Klik

Wow! Usahawan dedah bagaimana SOP mampu jadikan bisnesnya lebih power

FRASA 'SOP' (Prosedur Operasi Standard) telah menjadi buah mulut dalam kalangan rakyat Malaysia sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) dimulakan pada bulan Mac 2020.

Kajian semula tarif IWK amat diperlukan untuk penjagaan alam sekitar dan kebersihan awam

DALAM usaha untuk mengekang penularan pandemik Covid-19 di seluruh dunia, banyak perniagaan yang terpaksa gulung tikar ketika tempoh PKP.

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Ayuh utamakan keselamatan pekerja! Jom sasar kurangkan kecederaan, penyakit di tempat kerja

KESELAMATAN dan kesihatan dalam kalangan pekerja perlu sentiasa menjadi keutamaan.

Semua ada! Menu dunia, lokasi menarik lengkapkan pakej Australia... destinasi ‘wish list’ percutian anda

AUSTRALIA bukan sahaja mempunyai pelbagai lokasi menarik tetapi menawarkan pelbagai pilihan makanan halal yang cukup mudah diakses di mana sahaja.

Artikel Lain