Hanya 9 Peratus Pekerja Malaysia Anggota Kesatuan Sekerja - MTUC - Semasa | mStar

Hanya 9 Peratus Pekerja Malaysia Anggota Kesatuan Sekerja - MTUC

KUALA LUMPUR: Hanya sembilan peratus daripada 11 juta pekerja di negara ini menganggotai kesatuan sekerja dan jumlah ini amat jauh bezanya dengan keadaan di Jepun, United Kingdom dan Singapura.

Lapan belas peratus pekerja di Singapura menganggotai kesatuan sekerja, manakala masing-masing 21 peratus dan 29 peratus pekerja di Jepun dan United Kingdom, berbuat demikian.

"Peratusan ini tidak pernah meningkat dan berada pada paras yang sama sejak beberapa dekad lepas. Kami menghadapi begitu banyak cabaran untuk menubuhkan kesatuan sekerja dan berbanding kebanyakan negara lain di Asia, kita masih jauh ketinggalan," kata naib presiden Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) A. Balasubramaniam kepada Bernama.

Beliau berkata, jumlah pekerja yang menganggotai kesatuan sekerja semakin berkurangan, walaupun jumlah penduduk dan peluang pekerjaan meningkat dengan ketara.

"Kementerian Sumber Manusia perlu memberi perhatian terhadap cabaran yang dihadapi untuk menubuhkan kesatuan sekerja di negara ini. Kementerian ini juga perlu lebih banyak membuat promosi tentang kesatuan sekerja untuk mengelak jumlah anggota kesatuan sekerja menjadi semakin berkurangan," katanya.

Balasubramaniam berkata, kerajaan, khususnya kementerian berkenaan, perlu menyedari tentang perlunya para pekerja menjadi anggota kesatuan sekerja kerana ia bukan saja baik untuk mereka, tetapi juga untuk majikan.

"Apabila sebuah syarikat ditubuhkan dan mempunyai sejumlah pekerja, maka pekerja perlulah dibenarkan menubuhkan kesatuan secara automatik. Ini bererti kesatuan sekerja itu tertubuh secara automatik, tanpa perlu mendapatkan kebenaran majikan," katanya.

Beliau menggesa Kementerian Sumber Manusia supaya mengambil langkah proaktif untuk menggalakkan kesatuan sekerja di negara ini bergerak aktif.

"Akta serta sekatan yang dikenakan berhubung penubuhan kesatuan sekerja yang wujud sekarang perlu dipinda. Kita perlu melihat isu ini secara holistik, bukan dengan minda yang sempit," katanya.

Beliau mendakwa ada majikan di negara ini bersikap "antikesatuan sekerja" kerana beranggapan kewujudan kesatuan sekerja hanya memberi masalah kepada mereka.

"Tanpa wujudnya kesatuan sekerja, mereka mudah menguasai pekerja. Pekerja tidak boleh bertindak balas untuk melindungi hak mereka. Ada banyak isu seperti gaji, upah minimum...keutamaan terhadap pekerja asing, tapi ini hanyalah sebahagian kecil saja daripada isunya," kata beliau.

Beliau berkata, sesetengah kesatuan sekerja dikawal sepenuhnya oleh majikan, termasuk siapa yang patut memegang jawatan penting di dalamnya.

"Dalam hal begini, walaupun jumlah anggota kesatuan sekerja bertambah, tetapi keberkesanannya menurun kerana penyandang jawatan tertinggi di dalamnya terdiri daripada anggota kumpulan pengurusan," kata Balasubramaniam.

Beliau berkata, majikan perlu melayan kesatuan sekerja sebagai rakan dalam memajukan syarikat, bukan melihat pekerja dan kesatuan sekerja sebagai musuh. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

Artikel Lain

Nelayan temui duit dalam perut ikan

Messi gantung but 2021?