PAS Sedia Timbang Kerjasama Dengan Zaid Ibrahim - Nik Aziz

KOTA BAHARU: PAS bersedia mempertimbangkan untuk bekerjasama dengan Datuk Zaid Ibrahim jika beliau membubarkan Parti Keadilan Insan Tanah Air (KITA) yang diketuainya.

Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, yang juga Mursyidul Am PAS berkata ini kerana partinya boleh bekerjasama dengan mana-mana pemimpin parti politik, demi kepentingan masa depan PAS.

"Kalau dengan Cina, India, kita boleh kerjasama, tidak ada sebab kita tak boleh bekerjasama dengan Zaid," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Hari Suami

Isteri di Balai Islam di sini, Khamis.

Zaid melalui blognya baru-baru ini, menyatakan hasrat untuk membubarkan parti itu, walapun mendapat bantahan daripada beberapa pemimpin lain dalam parti berkenaan.

Nik Abdul Aziz berkata keputusan muktamad berhubung kerjasama dengan Zaid itu akan diputuskan pucuk pimpinan parti. Mengenai cadangan Pesuruhjaya PAS Johor Datuk Dr Mahfodz Mohamed yang mahu Naib Presiden PAS Salehuddin Ayub bertanding di Johor untuk mengukuhkan kedudukan parti pakatan pembangkang di negeri itu, Nik Abdul Aziz berkata ia terserah kepada Salehuddin dan pucuk pimpinan parti membuat keputusan.

Salehuddin yang kini adalah anggota Parlimen Kubang Kerian, dalam laporan akhbar hari ini, berkata beliau tidak berhasrat menjadi Menteri Besar Johor, walaupun sudah berkhidmat lebih 30 tahun dalam parti itu.

Beliau dipetik berkata apa yang penting baginya ialah kemenangan dalam pilihan raya. -BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

140 Rakyat Myanmar Dipenjara Lima Bulan

Artikel Lain