Sebutan Kes Saman Oleh AJK Madrasah Salihiah Didengar 21 Februari - Semasa | mStar

Sebutan Kes Saman Oleh AJK Madrasah Salihiah Didengar 21 Februari

ALOR SETAR: Mahkamah Tinggi Alor Setar di sini, pada Isnin menetapkan 21 Februari untuk sebutan kes saman yang difailkan oleh anggota jawatankuasa surau Madrasah Salihiah terhadap kerajaan negeri untuk menghalang surau itu daripada dirobohkan untuk memberi laluan bagi pembinaan kompleks beli-belah bernilai RM500 juta.

Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Nabisha Ibrahim membuat keputusan itu dalam kamar untuk membolehkan semua pihak mengemukakan afidavit sokongan mereka bagi kes berkenaan.

Jamludin Murad, 67, yang memfailkan writ itu pada 9 Jan bagi pihak anggota jawatankuasa surau, menamakan Majlis Agama Islam Kedah (MAIK), pejabat tanah Kota Setar dan kerajaan Kedah masing-masing sebagai defendan pertama, kedua dan ketiga.

Dalam writ itu, beliau memohon supaya diisytiharkan sebagai batal dan tidak sah keputusan Jawatankuasa Fatwa Kedah pada 4 Julai lepas untuk membenarkan pemaju membayar pampasan kepada MAIK bagi tanah wakaf yang diperoleh itu.

Beliau turut memohon perisytiharan bahawa keputusan MAIK pada 21 Jun tahun lepas bahawa surau itu perlu dikekalkan demi manfaat anggotanya adalah sah dan mengikat.

Dalam pernyataan tuntutannya, Jamludin berkata surau itu dibina pada 1909 di atas tanah kepunyaan keturunan seorang yang bernama Hajah Aisyah sebelum diserahkan kepada MAIK sebagai tanah wakaf khas.

Beliau mendakwa Jawatankuasa Fatwa membenarkan pemaju untuk membayar pampasan bagi tanah itu kepada MAIK, dan MAIK bertanggungjawab untuk mencari tapak gantian.

Pemaju juga dikehendaki membina surau berasingan daripada pusat beli-belah itu atau di tingkat bawah premis berkenaan.

Jamludin berkata keputusan Jawatankuasa Fatwa itu menyebabkan pejabat tanah daerah mengarahkan jawatankuasa surau supaya mengosongkan tanah berkenaan.

Beliau diwakili oleh peguam Ahmad Rusydi Md Nor dan Adnan Seman. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

Agenda bumiputera masih keutamaan WKB 2030

STATISTIK oleh Institut Masa Depan Malaysia (Masa), bumiputera berada di bahagian bawah apabila ia berkaitan dengan pemilikan kekayaan dan tahap pendapatan.

Artikel Lain