Lapangan Terbang Heathrow Tergendala Akibat Salji Tebal - Semasa | mStar

Lapangan Terbang Heathrow Tergendala Akibat Salji Tebal

Oleh WONG PEK MEI PETALING JAYA: Penerbangan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang London Heathrow (LHR), berada dalam keadaan tergendala berikutan salji tebal di Eropah.

Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) berkata, pada Ahad, kaki tangan di Heathrow bekerja keras bagi menyemak semula jadual penerbangan dengan semua syarikat penerbangan untuk meminimumkan ketidakselesaan penumpang.

MAS berkata Penerbangan MH4, yang dijadualkan berlepas KLIA pada 10.45 pagi, telah berlepas pada pukul 5.35 pagi, Isnin. Ia seharusnya tiba di London pada pukul 5.05 petang, Isnin (waktu London).

Penerbangan balik MH1, yang dijadual berlepas dari Heathrow jam 10 malam telah dijadualkan semula untuk berlepas pada 1.50 petang, Isnin (waktu London). Penumpang akan mendarat di KLIA pada 10.10, Selasa.

"Pelanggan dinasihatkan untuk melayari laman web www.malaysiaairlines.com dan melihat amaran perjalanan dan kemas kini atau menghubungi talian bebas tol 24-jam MAS 1300 88 3000 (dalam Malaysia) atau 603 7843 3000 (dari luar Malaysia) untuk maklumat keadaan," katanya.

Di laman web Emirates pula memberitahu bahawa penerbangan EK29 dan EK05 yang dijadualkan berlepas dari Dubai pada 9.40 pagi dan 4.30 petang (waktu Dubai) masing-masing Ahad dan penerbangan pulang EK30 dan EK06 yang berlepas dari Heathrow pada 4.35 petang dan 10.00 malam (waktu London) pada pada hari yang sama, telah dibatalkan.

"Penumpang yang terlibat dengan perjalanan pergi atau balik dinasihatkan untuk memeriksa status penerbangan di laman web sebelum pergi ke lapangan terbang," katanya.

Sementara itu, jurucakap AirAsia X berkata semua penerbangan ke Lapangan Terbang London Gatwick dan Jepun adalah mengikut jadual berikutan salji tebal yang juga melanda utara Jepun selama beberapa minggu.

Singapore Airlines, dalam laman webnya memberitahu bahawa penerbangan SQ308 (Singapura-London) dan SQ319 (London - Singapura) telah dibatalkan, Ahad.

Selepas MAS menyiarkan perubahan penerbangan pada halaman Facebook, seorang pengguna Ibrahim Isahak berkata: "Landasan lapangan terbang dipenuhi salji. Semoga BAA (BAA Airports Limited) akan mampu untuk membersihkan salji untuk MH001 membuat penerbangan pada masanya".

Netizen Irene Lee berkata penerbangan kakaknya yang sepatutnya berlepas pada 10 malam dari Heathrow ke KLIA telah ditangguhkan.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel