Dr M Gesa Saintis Reka Produk Mampu Bertahan - Semasa | mStar

Dr M Gesa Saintis Reka Produk Mampu Bertahan

KUALA LUMPUR: Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad menggesa saintis dari negara tropika menjalankan lebih banyak penyelidikan bagi menghasilkan produk berteknologi tinggi yang sesuai dan mampu bertahan secara global, tanpa mengira perbezaan iklim.

Beliau berkata kebanyakan teknologi yang digunakan di negara tropika berasal dari luar rantau itu, dan ia mungkin tidak memenuhi keperluan tempatan.

"Kita perlu memastikan apa yang kita hasilkan di sini mampu bertahan di seluruh dunia. Contohnya, Malaysia mengeluarkan Proton yang berjaya dipandu uji di negara beriklim sejuk seperti Sweden.

"Sebaliknya, teknologi hibrid yang digunakan bagi mengeluarkan kereta di beberapa negara tertentu tidak mampu berfungsi seperti yang diharapkan di negara ini," katanya dalam ucapan pada majlis penyampaian Anugerah Sains Mahathir 2011 di sini, Selasa.

Penerima anugerah itu, Professor Yuan Longping, yang dikenali sebagai 'Bapa Beras Hibrid', membawa pulang wang tunai RM100,000 serta pingat emas dan sijil.

Dr Mahathir turut menggesa saintis Malaysia menjadi lebih berdaya saing di peringkat antarabangsa dan menghasilkan produk yang boleh memberi manfaat kepada dunia.

Anugerah Sains Mahathir dilancarkan Dr Mahathir pada 2004 bagi mengiktiraf saintis dan institusi yang menyumbang kepada kecanggihan penyelidikan tropika dan mempunyai kesan ke atas masyarakat.

Dilahirkan pada 7 Sept 1930 di Beijing, China, Professor Yuan merupakan orang pertama membangunkan pelbagai beras hibrid pada 1970-an, dan ia telah ditanam secara meluas di banyak negara di Afrika, Amerika dan Asia, sekaligus menyediakan sumber makanan yang teguh di kawasan berisiko kebuluran yang tinggi.

Turut hadir Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Datuk Seri Dr Maximus Johnity Ongkili, Pengerusi Yayasan Anugerah Sains Mahathir Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid serta Presiden Akademi Sains Malaysia Tan Sri Dr Ahmad Tajuddin Ali. BERNAMA

Artikel Sebelum

Dakwa Dipukul Akibat Salah Faham Muka Buku

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Culas bayar cukai kena penalti 300 peratus, ketahui 10 fakta penting Program Khas Pengakuan Cukai Secara Sukarela

HANGAT diperkatakan mengenai isu melunaskan cukai dan masih ada yang culas untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai pembayar cukai. 

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

Artikel Lain