Khalid Gesa Usahawan Selangor Ceburi Pasaran Luar Negara - Semasa | mStar

Khalid Gesa Usahawan Selangor Ceburi Pasaran Luar Negara

SHAH ALAM: Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menggesa agar usahawan tempatan merebut peluang-peluang perniagaan yang ada dalam pelbagai sektor di China, Korea, Jepun dan Jerman.

Beliau berkata usahawan Selangor perlu melawat negara-negara ini untuk mengukuhkan lagi kerjasama ekonomi semasa antara Malaysia dan negara-negara lain, sekali gus meneroka pelbagai jenis pelaburan.

"Dalam keadaan ekonomi yang statik ini, perlunya kita lebih kreatif dalam mendapatkan pelaburan baharu dan pada masa yang sama mengekalkan apa yang ada. Sehubungan itu, negara-negara seperti China, Korea dan Jepun boleh dipertimbangkan.

"Para pelabur juga boleh mencari peluang pelaburan baharu di Jerman kerana ia sebuah ekonomi yang lebih rancak berbanding negara-negara lain di Eropah," kata beliau pada majlis resepsi Tahun Baru Cina bersama usahawan Selangor anjuran Pusat Pelaburan Negeri Selangor di sini, Sabtu.

Sementara itu, Exco Negeri Teresa Kok yang bertanggungjawab terhadap pelaburan di negeri itu berkata, kerajaan Selangor telah meluluskan pelaburan bernilai sehingga RM6.8 bilion untuk projek-projek pembuatan dari bulan Januari hingga Oktober tahun lepas.

Menurut Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), beliau berkata Selangor telah menawarkan 15,415 peluang pekerjaan dalam 218 projek peindustrian dalam tempoh itu.

"Daripada jumlah RM6.8 bilion, RM3.7 bilion ialah pelaburan asing iaitu dari Jepun (RM1.2 bilion), Singapura (RM688 juta) and Korea (RM652 juta)," kata beliau. - BERNAMA

Artikel Berkaitan

default image

Rotavirus: Dua Bayi Maut

Klik

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

Artikel Lain