Kerajaan Memperuntukkan RM1 Bilion Tingkat Penglibatan Usahawan Bumiputera - Semasa | mStar

Kerajaan Memperuntukkan RM1 Bilion Tingkat Penglibatan Usahawan Bumiputera

ALOR GAJAH: Kerajaan memperuntukkan RM1 bilion tahun ini bagi membangun serta meningkatkan penglibatan dan ekuiti usahawan bumiputera dalam pembangunan ekonomi negara pada masa hadapan, kata Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Mohd Shafie Apdal.

Beliau berkata pada masa ini terdapat kira-kira 800,000 syarikat kecil dan sederhana di negara ini tetapi hanya 200,00 daripada jumlah itu dimiliki oleh bumiputera.

"Daripada jumlah 200,000 itu, 88 peratus merupakan syarikat kecil dan mikro yang menghasilkan pendapatan kurang daripada RM250,000 setahun.

"Senario ini jelas menunjukkan terdapat jurang perbezaan ketara penglibatan usahawan bumiputera berbanding kaum lain dan usaha lebih gigih perlu dilakukan bagi mengecilkan jurang itu," katanya pada sidang media selepas merasmikan Karnival Merakyatkan Keusahawanan 2012 Peringkat Negeri Melaka di sini, Sabtu.

Mengenai penganjuran karnival itu, Mohd Shafie berkata ia merupakan satu program tranformasi ekonomi bertujuan memantapkan lonjakan pertumbuhan ekonomi yang kukuh berdasarkan prisip 'rakyat didahulukan, pencapaian diutamakan'.

Beliau berkata program itu secara tidak lansung membuka ruang dan peluang kepada usahawan bumiputera mempamer dan mempromosikan produk keluaran mereka kepada umum.

Karnival tiga hari bermula semalam itu berjaya menghimpunkan 100 penyertaan daripada golongan bumiputera bagi mempamerkan pelbagai produk keluaran mereka seperti makanan, pakaian, pembuatan dan perkhidmatan.

Dalam perkembangan lain Mohd Shafie yang juga Naib Presiden Umno berkata tindakan Presiden parti Datuk Seri Najib Tun Razak menggerakkan Jawatankuasa Disiplin parti sebelum pilihan raya umum ke-13 adalah penting bagi memantau dan mengambil tindakan lebih awal terhadap anggota parti yang didapati melakukan perbuatan khianat atau curang terhadap parti.

"Ia merukan langkah awal kerana kita tidak mahu perbuatan khianat atau tidak berdisiplin segenlintir ahli parti memberi impak negatif pada kejayaan parti pada pilihan raya akan datang," katanya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

default image

Rotavirus: Dua Bayi Maut

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain