Beri Tanah Jika Menang PRU-13 Hanya Janji Kosong PAS:MB Pahang - Semasa | mStar

Beri Tanah Jika Menang PRU-13 Hanya Janji Kosong PAS:MB Pahang

KUANTAN: Menteri Besar Pahang Datuk Seri Adnan Yaakob menasihatkan rakyat supaya tidak termakan dengan janji PAS untuk memberikan mereka tanah lot rumah sekiranya parti itu menang pada pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) nanti.

Beliau berkata ia hanya berupa janji kosong yang agak musathil untuk ditunaikan kerana Pahang kini hanya mempunyai kira-kira 100,000 hektar atau tiga peratus tanah sahaja yang boleh digunakan daripada 3.6 juta hektar tanah di seluruh negeri.

"Yang lain adalah tanah rezab seperti rezab hutan, lombong dan tasik yang tidak boleh digunakan. Rakyat negeri ini pun kini berjumlah 1.5 juta orang dan dengan keluasan tanah hanya 100,000 hektar yang boleh digunakan, adakah PAS boleh berbuat demikian?.

"Jadi, orang jahil ini hanya boleh tipu orang jahil sahaja, kalau mereka yang tidak jahil, dia tidak boleh tipu," katanya kepada pemberita semasa menghadiri majlis Perayaan Tahun Baru Cina 2012 anjuran Gabungan Persatuan-Persatuan Tionghua Kuantan di sini, Khamis.

Hadir sama Timbalan Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Presiden Gabungan Pertubuhan Cina Malaysia (Hua Zong) Tan Sri Pheng Yin Huah.

Baru-baru ini Pesuruhjaya PAS Pahang Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata setiap rakyat di negeri ini akan mendapat tanah untuk lot rumah sekiranya pakatan pembangkang mengambil alih pentadbiran negeri pada PRU-13 nanti.

Adnan berkata walau apa pun isu yang dimainkan pembangkang di Pahang, ia tidak menggugat keyakinan Barisan Nasional (BN) untuk terus kekal mentadbir negeri ini pada pilihan raya umum akan datang. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan