Adam Adli: KPT Tak Terlibat, Rayu Kepada Universiti - Semasa | mStar

Adam Adli: KPT Tak Terlibat, Rayu Kepada Universiti

PETALING JAYA: Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, aktivis pelajar Adam Adli yang digantung tiga semester oleh Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) perlu mengemukakan rayuan kepada pihak universiti bukan kepada pihaknya.

Beliau berkata, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) tidak terlibat dan tidak campur tangan dalam hukuman penggantungan pelajar terbabit.

"Tindakan itu diambil melalui peraturan universiti, bukan di bawah Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU).

"Mereka perlu tunjukkan dan menjaga imej dan kredibiliti universiti dalam peraturan universiti dengan Aku Janji pelajar," katanya lagi.

Beliau berkata demikian pada sidang media yang diadakan selepas menyampaikan Amanat Tahun Baharu 2012 yang bertemakan "Berfikiran Global Bertindak Lokal" yang diadakan di Putrajaya pada Khamis.

Mohamed Khaled berkata, dalam kes Adam Adli, UPSI berpendapat tindak-tanduk pelajarnya itu sebagai menjatuhkan imej universiti dan atas sebab itulah mereka mengambil tindakan mengantung pengajiannya selama tiga semester.

"Maka jawatankuasa tatatertib jatuhkan hukuman dan saya tidak terlibat. Apa pun yang berlaku, perlu dirujuk dengan pihak universiti," jelasnya.

Dalam pada itu, Mohamed Khaled turut diminta mengulas tentang kaitan menurunkan bendera wajah Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dengan kebebasan akademik dan dalam konteks ini beliau menjawab:

"Itu adalah hak universiti (untuk menjatuhkan hukuman di atas tindak-tanduk Adam). Peraturan universiti kata tak boleh cemar nama baik dan reputasi."

Pada Rabu, Adam Adli dalam satu kenyataannya kepada akhbar Sinar Harian berkata, dia akan membuat rayuan kepada Mohamed Khaled berhubung penggantungan pengajiannya selama tiga semester.

Adam Adli menjelaskan, mahasiswa patut diberi ruang bersuara mencari keadilan yang sebaiknya, bukan dibantah sekeras-kerasnya dengan cara yang sedemikian.

Artikel Sebelum

3,996 Calon Lulus STAM 2011

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

UMP terajui usaha perkasa TVET di negara ini

SELEPAS 17 tahun ditubuhkan, Universiti Malaysia Pahang (UMP) kini merupakan salah satu universiti utama di negara ini yang menawarkan Program Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) di peringkat tinggi.

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Air Selangor kini pemegang lesen tunggal perkhidmatan bekalan air… pengguna bakal terima bil baharu!

MENDAPATKAN bekalan air bersih yang berterusan sudah menjadi satu kemestian dalam kehidupan masyarakat hari ini.

default image

Ketahui 8 petunjuk bagi memantau manfaat WKB 2030 dikongsi rakyat

INDIKASI sosial sedang dibina bagi memastikan Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030) memenuhi sasaran dan memberi manfaat kepada semua.

Artikel Lain