Jualan Kereta Meningkat, Ramai Mahu Beli Sebelum Tahun Baru Cina - Semasa | mStar

Jualan Kereta Meningkat, Ramai Mahu Beli Sebelum Tahun Baru Cina

PETALING JAYA: Ketibaan Tahun Naga dalam masyarakat Cina tahun ini menjadi masa untuk kebanyakan mereka mengintai peluang membeli kenderaan baru.

Pada masa ini jugalah ramai yang menjual kereta mereka dan digantikan dengan yang baru.

Dalam masa yang sama mereka yang tidak pernah mempunyai kenderaan berkira-kira untuk membelinya menjelang Tahun Baru Cina.

Beberapa syarikat kenderaan melaporkan jualan pantas dicatatkan terhadap penjualan kereta, dengan beberapa jurujual turut kehabisan stok kerana permintaan menggalakkan.

Pemilik kereta Kingston Chua, 34, yang baru sahaja menandatangani perjanjian urusan jual beli Kia Forte berkata kehadiran kereta barunya dianggap hadiah dan bakal melengkapkan Tahun Baru Cina.

"Saya mahu membelinya pada Krismas tetapi rasanya lebih baik membelinya sekarang. Tahun 2012 adalah masa untuk saya untuk menggunakan kereta baru dan lebih baik berbanding kereta sebelum ini," kata pereka hiasan dalaman ini.

Pengerusi Eksekutif bersama kumpulan Naza Group, SM Nasarudin SM Nasimuddin berkata jualan kenderaan telah meningkat dan terdapat peningkatan dalam jumlah pengunjung bilik pameran disebabkan pengenalan model baru.

"Pelanggan telah membuat tempahan awal untuk mendapatkan kereta mereka pada bila-bila masa untuk digunakan pada Tahun Baru Cina," katanya.

Beliau berkata pelanggan menunjukkan minat yang lebih terhadap model Optima baru, Sportage dan Sorento untuk model Kia, begitu juga Peugeot 308 yang penjualannya memberangsangkan.

Proton Holdings Bhd melaporkan bahawa jualan meningkat sebanyak 10%.

"Model Exora baru dengan pantas menjadi pilihan utama untuk pengguna segmen kenderaan pelbagai guna (MPV) manakala Proton Saga sentiasa model terbaik dari segi penjualan kerana harga dan pakej," kata seorang pegawai syarikat berkenaan.

Proton memberi jaminan mempunyai stok yang mencukupi untuk memenuhi permintaan pelanggan sepanjang tempoh perayaan.

Honda Malaysia juga melaporkan peningkatan dalam jualan.

"Pelanggan mahu memiliki sebuah kereta baru untuk dinikmati menikmati bersama ahli-ahli keluarga mereka semasa musim perayaan," kata seorang pegawai, sambil menambah para pelanggan juga membuat pilihan membeli kereta baru yang didaftarkan pada tahun 2012 kerana nilai jualan semula akan lebih baik.

Model Hybrid Insight adalah paling laris dijual di kalangan pelanggan "berfikiran hijau".

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Kebenaran Akan Ditegakkan - Azmin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

Artikel Lain