BR1M Bukti Komitmen Kerajaan Bantu Rakyat - Semasa | mStar

BR1M Bukti Komitmen Kerajaan Bantu Rakyat

JOHOR BAHARU: Bagi penduduk di kawasan Parlimen Pulai yang terletak di dalam bandar raya Johor Baharu, pemberian wang tunai RM500 yang diberikan kerajaan menerusi Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) amat dialu-alukan dan tepat pada masanya.

Anggota Parlimen Pulai Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata ini kerana kos sara hidup di Johor Baharu yang amat tinggi berikutan kedudukannya yang terletak bersebelahan dengan Singapura.

"Dengan kos sara hidup di Johor Baharu yang amat tinggi, penduduk memang menghargai dan mengalu-alukan Bantuan Rakyat 1Malaysia kerana ia amat membantu di dalam meringankan beban kehidupan mereka," katanya pada Sabtu.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas majlis penyampaian BR1M kepada 287 penerima terdiri daripada masyarakat Cina tempatan di Dewan Hokkien, Jalan Mahmoodiah di sini.

Nur Jazlan, yang juga Pengerusi UDA Holdings Berhad, berkata kenaikan harga barangan tidak dapat dielakkan kerana ia merupakan fenomena di seluruh dunia dan bukan hanya di Malaysia, tetapi kerajaan telah berusaha sedaya-upaya menerusi pelbagai program untuk membantu rakyat di dalam meringankan beban mereka.

Katanya setiap tahun kerajaan mengeluarkan belanja besar menerusi pemberian subsidi terhadap barangan keperluan rakyat seperti minyak kenderaan, makanan dan lain-lain, di dalam usahanya meringankan beban rakyat.

"BR1M, pemberian subsidi dan program-program lain merupakan bukti komitmen berterusan kerajaan untuk membantu rakyat. Usaha kerajaan tidak terhenti setakat ini, malah akan berusaha lebih keras lagi untuk membantu rakyat," katanya.

Pengerusi Persatuan Hokkien Johor Baharu Datuk Teoh Poh Boon yang turut hadir, berkata usaha kerajaan menerusi BR1M harus dipuji kerana ia membantu meringan beban rakyat.

"Program pemberian wang tunai BR1M amat tepat kerana hanya beberapa hari lagi masyarakat Cina akan menyambut Tahun Baru Cina, kita ingin mengucapkan terima kasih kepada kerajaan," katanya. BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030 sasar taraf hidup lebih baik untuk rakyat di seluruh negara

WKB2030 adalah pelan 10 tahun yang diperkenalkan kerajaan dalam memastikan Malaysia terus berkembang dengan mampan.

default image

Percutian travel tren janjikan servis 'awesome' dan 1,001 pengalaman menakjubkan!

TRAVEL serata dunia lebih pantas dengan menggunakan kapal terbang tetapi amat menyeronokan jika tren menjadi pilihan.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

WKB 2030: Perangi rasuah, selamatkan pembangunan ekonomi negara

TUN Dr Mahathir Mohamad ulangi saranan supaya menghapuskan gejala rasuah dan penyalahgunaan kuasa yang menghalang pengagihan kekayaan secara adil.

Artikel Lain