Kutipan Tol Di Laluan Kaut Untung Besar Patut Dimansuh - DAP - Semasa | mStar

Kutipan Tol Di Laluan Kaut Untung Besar Patut Dimansuh - DAP

KUALA LUMPUR: Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, kerajaan patut memansuhkan kutipan tol oleh syarikat konsesi di lebuh raya yang telah mengaut keuntungan besar.

Beliau memberi contoh, kos pembinaan Lebuhraya Utara-Selatan bernilai RM5.945 bilion tetapi kutipan tol sejak 1980 telah mencecah RM23.531 bilion dan ini belum termasuk bayaran pampasan diterima daripada kerajaan yang berjumlah RM735.22 juta.

"Jadi DAP berpendapat, RM18.3 bilion merupakan satu keuntungan besar," katanya dalam sidang media di sini, Khamis.

Lim berkata, walaupun mencatat keuntungan sebanyak 308 peratus, syarikat tersebut masih dibenarkan untuk mengutip tol sehingga 31 Disember 2038.

"Terdapat beberapa syarikat yang mengaut keuntungan besar dan ini adalah prinsip yang kita bantah," katanya lagi.

Jelas Lim, beliau menerima maklumat dalam jawapan bertulis kepada pertanyaannya terhadap kos pembinaan lebuh raya itu, jumlah tol yang dikutip dan pampasan diterima yang diajukan kepada Menteri Kerja Raya di Parlimen tahun lalu.

Katanya, angka itu semua adalah untuk tempoh sehingga 31 Disember 2010.

Menurut beliau lagi, daripada angka yang beliau terima, syarikat konsesi Lebuhraya Metramac memperoleh keuntungan sebanyak RM394.65 juta atau 877%, Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak (RM911.55 juta atau 202%), Lebuhraya Damansara-Puchong (RM1.613 bilion atau 147%), Lebuhraya Cheras-Kajang (RM404 juta atau 141%) dan Jambatan Pulau Pinang (RM924 juta atau 98%).

Lim berkata, kutipan tol itu sepatutnya dimansuhkan untuk syarikat-syarikat yang sudah pun mengaut keuntungan besar.

"Tindakan tersebut akan membantu mengurangkan inflasi," katanya.

Lim turut mencabar Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop untuk berbahas mengenai dakwaannya bahawa pemansuhan kutipan tol boleh menyebabkan Malaysia bankrap.

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Bandar unik, gaya hidup masa kini... Inilah keistimewaan Putrajaya

PUTRAJAYA bakal menjadi bandar seimbang yang bukan sahaja menumpukan aspek pentadbiran kerajaan, bahkan sektor swasta.

default image

Tiga tahun penuh derita, pernah diburu ah long... Dr Azizan kongsi cerita pahit sebelum tubuhkan RichWorks – “Kalau berjaya sahaja tapi tak bantu orang untuk berjaya, saya tak puas”

PAKAR Pemasaran No. 1 Asia dan Mentor Keusahawanan, Dr Azizan Osman berkongsi kisah suka dukanya sebelum berada di tahapnya sekarang, sewaktu program NUH2020.

Artikel Lain