Bekas Jurugambar Sambilan Didakwa Menyamar Sebagai Pendakwa Raya - Semasa | mStar

Bekas Jurugambar Sambilan Didakwa Menyamar Sebagai Pendakwa Raya

KUALA LUMPUR: Seorang jurugambar sambilan pada Khamis mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini atas tuduhan menipu dan menyamar sebagai Timbalan Pendakwa Raya. M.K. Ravi, 44, didakwa menipu Koperal Zainal Maliki untuk mempercayai bahawa dia adalah Timbalan Pendakwa Raya Mohd Sophian Zakaria yang akan menyelesaikan kes rasuah melibatkan Zainal hingga mendorongnya (Zainal) menyerahkan wang berjumlah RM5,000.

Bagi kesalahan tersebut, Ravi didakwa mengikut Sesyen 420 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum 10 tahun, sebatan dan denda.

Bagi kesalahan kedua Ravi didakwa menipu Zainal dengan menyamar sebagai Timbalan Pendakwa Raya Mohd Sophian dan didakwa mengikut Seksyen 419 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Ravi didakwa melakukan pertuduhan pertama di Bank Simpanan Nasional, Sungai Besi pada pukul 9.09 pagi, 26 Mei 2011 dan tuduhan kedua di B8A, Jalan Sinaran, Taman Sinaran, Balakong, pada pukul 8 malam, 25 Mei 2011.

Hakim Rosbiahanin Arifin menetapkan ikat jamin sebanyak RM20,000 bagi kedua-dua pertuduhan dan memerintahkan Ravi melapor diri di balai polis terdekat dua minggu sekali pada setiap hari Isnin.

Pendakwaan dilakukan oleh Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azizun Mohamad manakala tertuduh diwakili peguam Mohd Shahrullah Khan Nawab Zadah Khan. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan