MCA Tawar Skim Mikro Kredit Kepada Golongan Belia - Semasa | mStar

MCA Tawar Skim Mikro Kredit Kepada Golongan Belia

KUALA LUMPUR: Bertepatan dengan kedatangan tahun naga, MCA menawarkan bantuan mikro kredit sebanyak RM40 juta kepada rakyat Malaysia tanpa mengira bangsa, agama atau fahaman politik.

Di bawah skim yang dikendalikan MCA dan diselia oleh Koperasi Jayadiri Malaysia Bhd dan Koperasi Serbaguna Malaysia, pemohon pinjaman mestilah berumur di antara 21 dan 45 tahun.

Malah wang tersebut boleh digunakan untuk memulakan atau memajukan perniagaan.

Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek berkata, pinjaman maksimum di bawah pakej Mikro Kredit 1MCA Untuk Belia adalah RM20,000 dan ia perlu dibayar balik dalam tempoh lima tahun dengan kadar faedah tujuh peratus.

"Kami memperkenalkan skim ini kerana menyedari kesukaran dihadapi oleh golongan muda yang tiada pengalaman atau memiliki perniagaan kecil untuk mendapatkan bantuan kewangan," katanya selepas mempengerusikan mesyuarat Majlis Presiden di sini, Selasa.

Beliau berkata, ibu atau bapa tunggal dan sesiapa saja yang menyertai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta parti politik akan menikmati 10 mata ganjaran tambahan dalam penilaian kredit.

"Kami mengalu-alukan golongan muda tanpa mengira fahaman politik untuk memohon pinjaman ini.

"Pinjaman ini bukan disediakan untuk tujuan politik tetapi melatih lebih ramai belia Malaysia dalam bidang perniagaan," katanya.

Dr Chua berkata, permohonan yang berjaya akan diberi latihan dalam subjek yang akan membantu mereka dalam perniagaan secara percuma.

"Kami turut mencipta pangkalan data terhadap semua pemohon yang berjaya supaya mereka boleh berkongsi pengalaman dalam mengembangkan perniagaan dan rangkaian masing-masing," katanya.

Sesiapa yang berminat boleh memuat turun borang permohonan di laman web, www.mca.org.my.

Artikel Berikut

Nelayan Diberkas Edar Heroin

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Subsidi untuk rakyat hidup selesa, ketahui fakta penting mengenai inisiatif ini

KOS sara hidup semakin meningkat dan kerajaan prihatin untuk mengurangkan beban rakyat.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain