WWF-Malaysia Sambut Baik Cadangan Tubuh 'Mahkamah Alam Sekitar' - Semasa | mStar

WWF-Malaysia Sambut Baik Cadangan Tubuh 'Mahkamah Alam Sekitar'

KUALA LUMPUR: Dana Hidupan Liar Sedunia-Malaysia (WWF-Malaysia) menyambut baik cadangan untuk memperkenalkan 'mahkamah alam sekitar' di negara ini.

Badan itu berharap inisiatif berkenaan akan memainkan peranan penting dalam mewujudkan kerangka yang secara efektif akan menginstitusikan kapasiti dan peranan badan kehakiman dalam menguatkuasakan undang-undang dan polisi alam sekitar yang akhirnya akan membantu pembangunan lestari.

WWF-Malaysia menyatakan langkah itu akan menggalakkan dan mentakrifkan keadilan daripada aspek alam sekitar di negara ini dengan cara memperkukuhkan undang-undang dan peraturan serta menambah baik mekanisme tadbir urus alam sekitar.

"Kami yakin cadangan penubuhan mahkamah khas ini yang akan membicarakan hal ehwal berkaitan alam sekitar akan memastikan pelaksanaan, penguatkuasaan dan pematuhan undang-undang dan polisi alam sekitar di negara ini," kata Pengarah Eksekutif dan Ketua Eksekutifnya Datuk Dr Dionysius Sharma said.

Ketua Hakim Negara Tan Sri Arifin Zakaria berkata mahkamah khas alam sekitar mungkin diperkenalkan di negara ini tidak lama lagi semasa merasmikan Tahun Perundangan 2012 dan Persidangan Hakim-hakim di Putrajaya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Dalam Kebakaran

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 sasar rapatkan jurang pendapatan rakyat... ini fakta penting yang anda perlu tahu

EKONOMI negara akan distruktur semula menerusi Wawasan Kemakmuran Bersama 2030 (WKB 2030).

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain