WWF-Malaysia Sambut Baik Cadangan Tubuh 'Mahkamah Alam Sekitar' - Semasa | mStar

WWF-Malaysia Sambut Baik Cadangan Tubuh 'Mahkamah Alam Sekitar'

KUALA LUMPUR: Dana Hidupan Liar Sedunia-Malaysia (WWF-Malaysia) menyambut baik cadangan untuk memperkenalkan 'mahkamah alam sekitar' di negara ini.

Badan itu berharap inisiatif berkenaan akan memainkan peranan penting dalam mewujudkan kerangka yang secara efektif akan menginstitusikan kapasiti dan peranan badan kehakiman dalam menguatkuasakan undang-undang dan polisi alam sekitar yang akhirnya akan membantu pembangunan lestari.

WWF-Malaysia menyatakan langkah itu akan menggalakkan dan mentakrifkan keadilan daripada aspek alam sekitar di negara ini dengan cara memperkukuhkan undang-undang dan peraturan serta menambah baik mekanisme tadbir urus alam sekitar.

"Kami yakin cadangan penubuhan mahkamah khas ini yang akan membicarakan hal ehwal berkaitan alam sekitar akan memastikan pelaksanaan, penguatkuasaan dan pematuhan undang-undang dan polisi alam sekitar di negara ini," kata Pengarah Eksekutif dan Ketua Eksekutifnya Datuk Dr Dionysius Sharma said.

Ketua Hakim Negara Tan Sri Arifin Zakaria berkata mahkamah khas alam sekitar mungkin diperkenalkan di negara ini tidak lama lagi semasa merasmikan Tahun Perundangan 2012 dan Persidangan Hakim-hakim di Putrajaya. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Warga Emas Maut Dalam Kebakaran

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

TMM2020: “Malaysia ada makanan sedap, banyak tempat indah dan membeli-belah pun murah” - Muhamaddin Ketapi

MALAYSIA menetapkan sasaran 30 juta pelancong dengan sasaran pendapatan sehingga RM100 bilion untuk TMM2020.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

Artikel Lain