Kadar Sabitan Dan Denda Membabitkan Kes-Kes Rasuah Meningkat Tahun Lalu - Semasa | mStar

Kadar Sabitan Dan Denda Membabitkan Kes-Kes Rasuah Meningkat Tahun Lalu

KUALA LUMPUR: Pihak pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mencatatkan prestasi yang lebih baik sepanjang tahun lalu dengan kadar sabitan kes melibatkan pesalah rasuah sebanyak 74 peratus.

SPRM dalam satu kenyataan media hari ini menjelaskan bahawa sejak dinaikkan taraf daripada Badan Pencegahan Rasuah (BPR) kepada SPRM pada 2009, kadar itu (74 peratus) adalah pencapaian paling tinggi berbanding 71 peratus pada tahun 2010 dan 54 peratus (2009).

Menurut kenyataan itu, jumlah denda yang dikenakan kepada para tertuduh oleh mahkamah di seluruh negara tahun lalu berjumlah RM10,891,145 berbanding dengan RM9,495,555 pada 2010.

"Antara punca kejayaan ini ialah hasil daripada tertubuhnya Mahkamah Sesyen Khas yang membicarakan kes rasuah pada 16 Feb 2011. Ia telah mempercepatkan perbicaraan kes di mahkamah dan sekaligus membolehkan saksi-saksi dapat mengingati kejadian dengan lebih tepat dan mengurangkan jumlah saksi yang berpaling tadah," jelas kenyataan itu.

Selain itu, kejayaan ini turut dibantu peruntukan baru dalam Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 mengenai peranan Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah, Jawatankuasa Khas Mengenai Rasuah dan Jawatankuasa Aduan yang memantau pengurusan SPRM.

Anggota jawatankuasa dan lembaga berkenaan terdiri daripada pakar dari dalam dan luar kerajaan dalam pelbagai bidang termasuk ekonomi, undang-undang dan wakil daripada parti politik termasuk daripada pembangkang.

Antara kejayaan utama SPRM tahun lalu adalah sabitan kes bekas Menteri Besar Selangor Datuk Seri Dr Mohd Khir Toyo yang disabitkan dengan hukuman penjara 12 bulan.

Dr Mohamad Khir, 46, didapati bersalah terhadap tuduhan mendapatkan untuk diri dan isterinya, Datin Seri Zahrah Kechik, 46, dua lot tanah dan sebuah rumah di Seksyen 7, Shah Alam, lima tahun yang lalu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

TVET ada potensi besar untuk kerjaya masa depan, ini lepasan SPM perlu tahu untuk jadi graduan ‘terhangat di pasaran’

HEBAT calon-calon SPM tahun 2019 apabila pencapaian mereka lebih baik berbanding tahun sebelumnya.

default image

Covid-19: Seminar Dr Azizan diteruskan secara online, tapi auranya ‘fuhhh’ macam buat dalam dewan besar - “Kami tak nak tangguh kejayaan anda”

PENULARAN wabak Covid-19 semakin meruncing berikutan peningkatan mendadak jumlah kes jangkitan virus itu di Malaysia.

Artikel Lain