Pos Malaysia Dijangka Keluarkan 13 Koleksi Setem Tahun Ini - Semasa | mStar

Pos Malaysia Dijangka Keluarkan 13 Koleksi Setem Tahun Ini

KUALA LUMPUR: Pos Malaysia dijangka mengeluarkan 13 koleksi setem istimewa pelbagai tema sepanjang tahun ini, menurut Ketua Unit Setem dan Filateli Pos Malaysia, Yasmin Ramli.

Beliau berkata, jika tiada penambahan, Pos Malaysia dijangka mengeluarkan sebanyak 13 koleksi setem pada tahun ini, antaranya koleksi Persidangan Gas Sedunia 2012 dan Definitif Siri Negara, berbanding sebanyak 14 koleksi setem yang dihasilkan pada tahun lepas.

"Bagi tahun ini koleksi pertama setem dan filateli yang akan dikeluarkan bermula Khamis ini ialah koleksi setem bertemakan warisan tenun yang memaparkan lima jenis warisan tenunan iaitu Songket, Kain Cindai, Sutera Cina, Pua Kumbu dan Rangkit.

"Pos Malaysia memilih koleksi ini sebagai koleksi pertama bagi tahun ini kerana bagi menghargai seni tekstil dan warisan tenun tradisional yang telah diperkenalkan oleh para pedagang semenjak 2,000 tahun lalu lagi," katanya kepada pemberita semasa merasmikan koleksi setem tenun warisan di Galeri Setem Pos Malaysia di sini Selasa.

Setiap denominasi setem berukuran 35mm x 45mm yang dicetak di atas kertas tera ais bersalut fosfor dijual 60 sen setiap satu, manakala sampul surat hari pertama berharga 50 sen yang dicetak sebanyak 30,000 unit boleh dibeli di pejabat-pejabat Pos di seluruh Malaysia pada Khamis ini.

Folder berharga RM5.50 tiap satu bagaimanapun hanya boleh didapati di pejabat pos terpilih sahaja. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom bantu bayar balik pinjaman PTPTN pekerja! Pelepasan cukai antara 7 kelebihan untuk dinikmati majikan

HUBUNGAN majikan dan pekerja ibarat irama dan lagu, kedua-duanya saling memerlukan antara satu sama lain demi kelangsungan operasi syarikat.

default image

15 prinsip tulang belakang untuk capai matlamat WKB2030

LIMA belas prinsip panduan digariskan berasaskan tiga aspek penting iaitu pembangunan untuk semua, menangani jurang kekayaan dan pendapatan serta negara bersatu, makmur dan bermaruah.

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain