Polis Tetapkan 10 Syarat Untuk Penganjur, Peserta Perhimpunan - Semasa | mStar

Polis Tetapkan 10 Syarat Untuk Penganjur, Peserta Perhimpunan

KUALA LUMPUR: Polis mengenakan 10 syarat kepada penganjur dan peserta perhimpunan melibatkan penyokong Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dijadual berlangsung Isnin, setelah menimbang faktor keselamatan dan ketenteraman awam.

Ketua Polis Daerah Sentul ASP Zakaria Pagan, dalam satu kenyataan, berkata berkata ia termasuk tidak membenarkan penggunaan risalah dan kain rentang dengan perkataan 'Bebaskan Anwar 901' atau 'Bebaskan Anwar' semasa perhimpunan itu.

Beliau berkata penggunaan pembesar suara selain 'loud hailer' tidak dibenarkan. Bagaimanapun, penggunaan dua loud hailer dibenarkan bagi tujuan mengawal selia peserta perhimpunan.

Petang Jumaat, Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Mohmad Salleh membenarkan perhimpunan itu diadakan di tempat letak kereta di luar pekarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta di sini.

Syarat lain ialah: * Pengucapan awam tidak dibenarkan sama sekali. * Penganjur perlu memastikan peserta perhimpunan tidak membuat apa-apa perbuatan, membuat bising serta memberi apa-apa isyarat yang boleh mengganggu prosiding mahkamah. * Tempat perhimpunan yang dibenarkan ialah di parkir awam sebelah kiri jalan utama ke mahkamah. Peserta tidak dibenarkan berada di luar kawasan tersebut. * Sekiranya kawasan itu sudah dipenuhi dengan peserta perhimpunan, peserta lain hendaklah bersurai dan beredar dari kawasan letak kereta mahkamah. * Penganjur perlu memastikan peserta perhimpunan tidak membawa sebarang senjata dan peserta perlu memberi kerjasama kepada pihak berkuasa untuk membuat pemeriksaan, jika perlu. * Penganjur hendaklah memastikan semua peserta perhimpunan bersurai tidak lewat daripada tempoh sejam selepas keputusan mahkamah diumumkan. * Penganjur dan peserta perhimpunan hendaklah mematuhi semua arahan pihak polis dari semasa ke semasa demi menentukan keamanan perhimpunan tersebut. * Peserta perhimpunan tidak dibenarkan melakukan khianat atau bencana kepada harta awam atau mana-mana harta di kawasan tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Lebih Artikel

"Saya luah perasaan bukan menuduh" - Irfan