Media Malaysia, Indonesia Perlu Sebar Berita Tepat - Semasa | mStar

Media Malaysia, Indonesia Perlu Sebar Berita Tepat

KUALA LUMPUR: Media Malaysia dan Indonesia perlu bertanggungjawab dalam menyalurkan maklumat yang tepat apabila timbul sesuatu isu melibatkan kedua-dua negara. Ketua Setiausaha Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Kamaruddin Siaraf berkata, ia perlu bagi memastikan sesuatu kejadian atau isu itu mudah difahami.

"Bagi media Indonesia dan Malaysia, tanggungjawab itu perlu diberi perhatian serius...jika timbul sesuatu isu, maklumat tepat perlu diberikan kepada rakyat kedua-dua negara," katanya.

Beliau berkata demikian selepas menyaksikan program "Bicara Rakyat" yang disiarkan secara langsung oleh Radio Televisyen Malaysia dari Auditorium Perdana, Angkasapuri di sini, malam Khamis.

Sementara itu, Pengerusi Kumpulan Media Prima Berhad Datuk Johan Jaafar yang menjadi ahli panel pada program itu berkata, media di Malaysia dan Indonesia perlu memainkan peranan aktif dalam menyebarkan berita yang tepat.

"Perlu ada satu tanggungjawab dalaman di pihak media Indonesia mahupun Malaysia untuk memastikan maklumat yang disampaikan perlu bebas dan pada masa sama mengambil kira hubungan rakyat kedua-dua negara," katanya.

Program itu turut mengundang dua tokoh wartawan Indonesia iaitu Ketua Dewan Kehormat Persatuan Wartawan Indonesia, Tarman Azzam dan Ketua Pegawai Eksekutif Jurnal Nasional Kumpulan Media Indonesia Syamsudin Haesy bagi mengupas tajuk "Transformasi Media Dalam Membangun Negara Bangsa".

Tarman berkata, program seperti "Bicara Rakyat" perlu diteruskan dengan lebih kerap kerana ia mampu memberi ruang kepada pengamal media untuk membuat penjelasan kepada rakyat tentang peranan dan tanggungjawab media.

Syamsudin pula berkata, hubungan erat antara Indonesia dan Malaysia mampu bertahan dengan dibantu oleh perbincangan berterusan melalui program seumpama itu. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

Tingkatkan kemahiran, produktiviti untuk lonjakkan status ekonomi Harimau Asia

DALAM usaha untuk melonjakkan status sebagai ekonomi Harimau Asia, Malaysia berusaha untuk mengukuhkan ekonomi dan status fiskal menjelang 2021.

Artikel Lain

Gempar juruterbang kesan UFO bentuk cerut