Kementerian Pelajaran Bantu Keluarkan Lebih Ramai Jurukimpal Untuk Industri Minyak & Gas - Semasa | mStar

Kementerian Pelajaran Bantu Keluarkan Lebih Ramai Jurukimpal Untuk Industri Minyak & Gas

BANGI: Kementerian Pelajaran pada Jumaat menandatangani perjanjian dengan Shell Malaysia untuk membantu melatih dan mengeluarkan lebih banyak jurukimpal khusus untuk industri minyak dan gas.

Shell Malaysia dalam satu kenyataan pada Jumaat berkata di bawah Memorandum Persefahaman (MoU) yang dimeterai dengan kementerian itu, syarikat minyak itu akan melabur RM100,000 setahun untuk tempoh lima tahun bagi menyediakan program kimpalan khusus kepada pelajar terpilih di Sekolah Menengah Teknik Bintulu.

Latihan itu, berdasarkan Kurikulum Latihan Vokasional Negara untuk Jurukimpal, adalah sebahagian daripada program "Latihan Perindustrian Juru Kimpalan" atau Projek LINK syarikat itu.

Shell sebelum ini memperuntukkan RM200,000 untuk memulakan program itu dengan menyediakan peralatan dan kelengkapan perlu di sekolah itu. Program itu dilaksanakan susulan kejayaan Projek LINK yang diusahakaan oleh Shell dengan dua lagi sekolah teknik di Miri kira-kira 20 tahun lepas.

Tom Wong, Pengurus Besar (Pembuatan), yang menandatangani MoU itu bagi pihak Shell MDS (M) Sdn Bhd, berkata,"Shell sedar bahawa ketika Malaysia berusaha menjadi ekonomi berpendapatan tinggi, ia akan memerlukan banyak pekerja berkelayakan, kompeten dan berkemahiran.

Menerusi Projek LINK, kami menyediakan peluang kepada mereka yang berminat untuk mendapatkan kemahiran dalam bidang kimpalan untuk diambil bekerja oleh industri minyak dan gas."

Majlis simbolik bertukar dokumen bagi pengesahan MoU itu diadakan di sini hari ini dengan kehadiran Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang juga Menteri Pelajaran. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

WKB 2030: Gandingan kerajaan-swasta penting untuk manfaat rakyat

SEKTOR swasta perlu berganding bahu dengan kerajaan sebagai fasilitator untuk memperbaiki ketidakseimbangan pendapatan di negara ini.

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

Artikel Lain