Jawatankuasa Madrasah Salihiah Fail Injunksi Halang Diroboh - Semasa | mStar

Jawatankuasa Madrasah Salihiah Fail Injunksi Halang Diroboh

ALOR SETAR: Jawatankuasa Madrasah Salihiah Kanchut di sini pada Khamis memfailkan injunksi di Mahkamah Tinggi Alor Setar sebagai usaha terakhir bagi menghalang madrasah itu dirobohkan oleh kerajaan Kedah.

Injunksi itu difailkan Timbalan Pengerusi jawatankuasa madrasah, Jamludin Murad bagi pihak jawatankuasa madrasah, selaku plaintif, melalui Tetuan Ahmad Rusydi Md Nor & Partners, pukul 9.45 pagi ini.

Majlis Agama Islam Kedah (MAIK), Pentadbir Tanah Daerah Kota Setar dan kerajaan negeri Kedah, masing-masing dinamakan sebagai defendan pertama, kedua dan ketiga dalam writ saman itu.

Dalam pernyataan tuntutannya, plaintif mendakwa Madrasah Salihiah didirikan pada 1909 di atas tanah kepunyaan Hajah Aisyah dan diperturunkan kepada waris-waris dan akhirnya dipindah milik kepada MAIK sebagai tanah wakaf khas.

Plaintif mendakwa defendan pertama menerusi Jabatan Mufti Kedah telah membuat keputusan dalam mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Kedah pada 21 Jun 2010 madrasah itu hendaklah dikekalkan di tempat asalnya tanpa diruntuhkan struktur asal bangunan bagi kepentingan anak-anak kariah.

Bagaimanapun Jawatankuasa Fatwa dalam mesyuaratnya pada 4 Julai 2011 telah meminda atau menukar atau membatalkan keputusan fatwa tersebut.

Berdasarkan kepada keputusan fatwa baru itu, Madrasah Salihiah akan dibina di dalam bangunan yang akan dibangunkan oleh pemaju dan menerusi surat defendan kedua bertarikh 25 Oktober 2011, bangunan yang dibina diberi nama Plaza Tunku Yaacob.

Plaintif mendakwa arahan telah diberikan kepada defendan pertama untuk mengosongkan tanah tersebut pada atau sebelum 10 Nov 2011.

Bagaimanapun defendan pertama melalui suratnya bertarikh 10 Nov 2011 kepada defendan kedua memohon penangguhan bagi mengosongkan tanah tersebut.

Menurut plaintif tindakan jabatan Mufti Kedah meminda keputusan fatwa yang dibuat pada 21 Jun 2010 adalah bertentangan atau ultra vires dengan Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan Malaysia iaitu hak kebebasan untuk beragama.

Sehubungan itu plaintif memohon satu perintah injuksi untuk menghalang defendan kedua dan ketiga mengosongkan tanah tersebut atau meruntuhkan Madrasah Salihiah dan memohon satu deklarasi bahawa keputusan fatwa yang dibuat pada 4 Julai 2011 adalah terbatal dan tidak sah.

Plaintif juga memohon satu deklarasi keputusan fatwa yang dibuat pada 21 Jun 2010 adalah sah selain memohon kos dan apa-apa perintah serta relif yang difikirkan patut dan adil oleh mahkamah.

Mahkamah Tinggi menetapkan pendengaran kes itu pada 6 Februari depan.

Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) melantik serta membiayai kos guaman bagi mempertahankan madrasah tersebut. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Ketuhar Panasonic Big Cubie memang power! Memasak kini lebih mudah, hidangan lebih sihat dan lazat

ANDA mahu memasak hidangan dalam waktu singkat? Panasonic Big Cubie boleh membantu.

default image

Jurang ekonomi penduduk bandar dan desa cabaran utama WKB 2030

JURANG ekonomi yang besar di antara kumpulan pendapatan, etnik serta kawasan luar bandar dan bandar antara cabaran besar yang dihadapi negara.

default image

Kata kuncinya semangat berpasukan, penganjuran julung kali perlumbaan perahu naga korporat PjH catat kejayaan berganda!

PERLUMBAAN perahu naga korporat anjuran Putrajaya Holdings membuka laluan kepada perlumbaan lebih besar pada masa akan datang.

Artikel Lain