Media Prima Umum Pengstrukturan Dalaman - Semasa | mStar

Media Prima Umum Pengstrukturan Dalaman

KUALA LUMPUR: Media Prima Bhd (MPB) dan anak-anak syarikatnya akan melakukan penstrukturan semula korporat dalaman kumpulan bagi menjajarkan perniagaan kumpulan itu kepada unit-unit perniagaan yang jelas.

Dalam satu makluman kepada Bursa Malaysia, MPB berkata penstrukturan semula itu akan melibatkan penstrukturan semula beberapa entiti di dalam segmen perniagaan sedia ada kumpulan itu kepada enam unit perniagaan utama Rangkaian Televisyen, Media Cetak, Rangkaian Radio, Media Luaran, Penciptaan Kandungan dan Media Baru.

Selepas penstrukturan semula itu, entiti yang sah itu yang akan menjadi syarikat utama bagi keenam-enam unit perniagaan itu ialah Sistem Televisyen Malaysia Bhd (STMB) bagi Rangkaian Televisyen, The New Straits Times Press (Malaysia) Bhd (NSTP) bagi Media Cetak, Synchrosound Studio Sdn Bhd bagi Rangkaian Radio, Big Tree Outdoor Sdn Bhd bagi Media Luaran, Primeworks Studios Sdn Bhd bagi penciptaan Kandungan dan Alt Media Sdn Bhd bagi Media Baharu.

MPB berkata, ia akan melaksanakan dengan segera Fasa Satu penstrukturan semula itu yang akan melibatkan pelupusan ekuiti keseluruhan MPB dan kepentingan bukan ekuiti di dalam Natseven TV Sdn Bhd, Ch-9 Media Sdn Bhd dan Merit Idea Sdn Bhd, yang memiliki keseluruhan Metropolitan TV Sdn Bhd kepada STMB bagi pertimbangan nilai buku keseluruhan RM376.7 juta.

Fasa Satu akan turut melibatkan pelupusan keseluruhan ekuiti MPB dan kepentingan bukan ekuiti di dalam Perintis Layar Sdn Bhd, yang memiliki keseluruhan Max-Airplay Sdn Bhd kepada Synchrosound bagi pertimbangan nilai buku RM18 juta.

"Penstrukturan Semula Dalaman Kumpulan itu akan membolehkan kumpulan itu meningkatkan keefisienan operasinya bagi menyokong potensi pengembangan masa depannya dan meningkatkan kedudukan kewangannya, yang membolehkannya mendapat pendapatan yang mampan bagi merangsang aliran dividen masa depan dan pengoptimuman kos," kata MPB.

Kata MPB lagi, Fasa Satu penstrukturan semula itu akan berkuat kuasa dengan segera manakala Fasa Kedua dijangka selesai menjelang suku tahun kedua tahun depan.

Penstrukturan semula itu dijangka selesai sepenuhnya menjelang akhir 2012.

Artikel Sebelum

MAS Umum Struktur Pengurusan Baru

Artikel Berikut

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Wawasan Kemakmuran Bersama 2030... ketahui suara dan harapan rakyat

RAKYAT menantikan Wawasan Kemakmuran Bersama (WKB) 2030 yang dapat memberi manfaat kepada segenap lapisan masyarakat.

default image

WKB 2030 fokus 9 kumpulan terpinggir, ketahui siapa mereka

PENGURUSAN polariti dalam WKB 2030 mengenal pasti sembilan kumpulan sasaran sebagai golongan terpinggir.

default image

Jom kongsi idea! Penduduk bandar diajak beri maklum balas draf Pelan Pembangunan KL

TRAJEKTORI perumahan dan komersial Kuala Lumpur diberikan perhatian dengan mendraf Pelan Pembangunan Kuala Lumpur 2040 (PPKL 2040).

default image

Perahu naga bakal 'membelah' Tasik Putrajaya, 90 pasukan korporat berentap rebut gelaran juara!

SEMUA peserta nampaknya tidak sabar untuk menyahut cabaran bagi merebut gelaran juara perlumbaan perahu naga di Tasik Putrajaya.

default image

Merangsang Korporat Malaysia, PNB rangka strategi bersama pemimpin korporat kukuhkan ekonomi negara

SEJAJAR usaha Malaysia untuk menjadi kuasa ekonomi, adalah tepat pada masanya bagi sektor korporat negara meninjau ke arah langkah-langkah perubahan.

Artikel Lain