JKKKP Diminta Kenalpasti Golongan Layak Terima BR1M

ALOR SETAR: Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP) diminta mengenalpasti individu atau keluarga daripada tercicir mendaftar untuk mendapatkan Bantuan Rakyat 1Malaysia(BR1M) dengan segera.

Pengerusi Lembaga Kemajuan Wilayah Kedah (Keda), Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata ini bagi memastikan golongan tersebut mendapat hak mereka tanpa kompromi.

"Setakat ini saya berpuas hati dengan komitmen JKKKP membantu kerajaan mengedar dan membantu orang ramai mengisi borang tersebut dengan betul dan lengkap.

"Borang BR1M yang diedarkan mulai 10 Dis lepas berjalan lancar dan tiada rungutan orang ramai kerana JKKKP memainkan peranan mereka sewajarnya," katanya kepada pemberita pada Karnival Mara Bersama Rakyat di sini malam tadi.

Beliau yang juga Pengerusi Badan Perhubungan Umno Kedah berkata 200,000 borang BR1M telah diserahkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) cawangan Kedah dan lebih 300,000 lagi dijangka diserahkan sebelum tarikh tutup 10 Januari.

Katanya orang ramai yang belum mendapat borang tersebut boleh mendapatkannya di rumah JKKKP, pejabat Anggota Dewan Undangan Negeri (Adun), Umno dan agensi kerajaan yang terlibat.

Terdahulu semasa berucap merasmikan karnival itu di perkarangan Menara Alor Setar, beliau meminta usahawan memanfaatkan peluang melalui karnival seumpama ini untuk mempromosikan produk selain menjalin hubungan di kalangan mereka.

Turut hadir Pengarah Mara Kedah, Hanafiah Lazim dan Pengurus Besar Menara Alor Setar Hariyati Tahir.

Karnival tiga hari itu yang bermula Jumaat lepas sehingga hari ini disertai 40 usahawan bimbingan Mara yang mempamerkan pelbagai produk seperti makanan, minuman, barangan kesihatan dan kraftangan. - BERNAMA

Artikel Berikut

10 Motosikal Terbakar Di Flat

Artikel Lain

Lelaki jual vaksin Covid-19 palsu ditahan

Harga petrol, diesel naik