Mahasiswa Turun Bendera PM Beremosi, Tidak Matang:Ketua Puteri Umno - Semasa | mStar

Mahasiswa Turun Bendera PM Beremosi, Tidak Matang:Ketua Puteri Umno

KUALA LUMPUR: Kononnya berhimpun untuk menuntut kebebasan, tetapi tindakan sekelompok mahasiswa menurunkan bendera yang memaparkan wajah Datuk Seri Najib Tun Razak di perkarangan Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada Sabtu lepas ternyata sangat beremosi dan tidak matang, kata Ketua Puteri Umno Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

Beliau berkata dalam menuntut pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971, kumpulan mahasiswa tersebut telah melakukan tindakan yang kurang ajar, biadap dan tidak menghormati orang lain.

"Biarpun mereka yang terlibat dalam perhimpunan itu tidak ramai namun ia cukup untuk menggambar imej buruk mahasiwa secara keseluruhannya. Tindakan menurunkan bendera semata-mata mahu menunjukkan bantahan terhadap AUKU tidak sepatutnya dilakukan kerana tidak rasional dan tidak bertamadun," katanya dalam satu kenyataan di sini, Isnin.

Rosnah yang juga Timbalan Menteri Kesihatan juga berkata beberapa tuntutan yang digariskan kumpulan terbabit dalam memorandum yang diserahkan dilihat kurang berasas, antaranya memansuhkan sepenuhnya AUKU, Akta Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) 1976 (Akta 174) dan Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (Akta 555).

Beliau menggambarkan tuntutan itu sama seperti menutup terus Kementerian Pengajian Tinggi, walaupun kerajaan telah bersetuju untuk meminda Seksyen 15 AUKU sebagai lambang keterbukaan dalam memperkasakan suara mahasiswa.

Selain itu, tuntutan agar mahasiswa bebas menguruskan pilihan raya kampus juga tidak berasas kerana mereka sendiri tidak bersifat berkecuali dan akan terdedah kepada banyak agenda yang tidak sesuai dengan tujuan asal pilihan raya tersebut.

Rosnah berkata tuntutan golongan terbabit untuk menggunakan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dalam mengurus pilihan raya kampus juga dilihat agak pelik memandangkan kelompok pro-mahasiswa itulah yang menyatakan kononnya SPR tidak telus.

"Puteri Umno percaya kesemua tuntutan itu hanya bersifat retorik. Bagaimanapun kelompok ini harus didekati sebelum mereka semakin hanyut dalam taktik kotor pembangkang yang hanya memperalat mahasiswa untuk memenuhi keperluan politik mereka yang mendesak," katanya.

Pada Sabtu lepas, lebih 300 mahasiswa daripada pelbagai pertubuhan termasuk Solidariti Anak Muda (SMM) dan Gerakan Menuntut kebebasan Akademik (Bebas), berarak ke PWTC untuk menghantar memorandum kepada Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah.

Bagaimanapun, terdapat peserta perhimpunan yang bertindak di luar batasan dan menurunkan bendera yang memaparkan wajah Perdana Menteri dan menggantikannya dengan bendera perhimpunan mereka yang menimbulkan rasa kurang senang di kalangan pelbagai pihak. - BERNAMA

Artikel Sebelum

Lelaki Didakwa Menyamar Doktor

Artikel Berkaitan

Klik

default image

Penggunaan air di Malaysia lebih tinggi daripada negara jiran? Jom kita jimat air!

ADAKAH penggunaan air kita setiap hari ke arah penjimatan atau pembaziran?

default image

Putrajaya... tak kenal maka tak cinta

PUTRAJAYA dibina atas sebuah impian. Dan berdasarkan beberapa pertimbangan, ia merupakan lokasi impian untuk didiami.

default image

Cekap tangani isu sekolah daif, Kementerian Pendidikan sasar selesai tiga tahun lagi

KEMENTERIAN Pendidikan sedang bekerja keras dalam usaha membaiki dan membina semula sekolah yang dalam keadaan daif di seluruh negara.

default image

Pelan Pembangunan KL... inilah harapan warga kota

INFRASTRUKTUR dan pengurusan bandar yang lebih baik merupakan perkara teratas dalam senarai Pelan Struktur Kuala Lumpur 2040 (PSKL) yang ingini penduduk Kuala Lumpur.

default image

Carum Perkeso untuk dilindungi walau bekerja sendiri kerana malang tidak berbau!

MATLAMAT utama mengumpul duit dan trip perjalanan, tapi adakah pemandu pengangkutan awam menyedari ‘malang tidak berbau’ ketika bekerja?

Artikel Lain